/
1,082 Views0

Για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας, ξεκινήστε αλλάζοντας ό, τι βάζετε συνήθως στο πιάτο σας και κάνετε μικρές αλλά μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σας.

Μικρά βήματα για μια δυνατή καρδιά

Είτε προσπαθείτε να αποφύγετε μελλοντικά καρδιακά προβλήματα είτε ζείτε ήδη με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είτε έχετε ήδη παρουσιάσει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, όπως η κολπική μαρμαρυγή, κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή σας θα μπορέσετε να κερδίσετε οφέλη για μια υγιέστερη καρδιά. Ακολουθήστε όσο περισσότερες από τα παρακάτω οδηγίες:

Μην ακολουθείτε ακραία δίαιτα: Είναι σημαντικό να αποκτήσετε ένα ιδανικότερο βάρος, αλλά είναι λάθος να προσπαθείτε να το πετύχετε μόνο μέσα από ακραίες και εξοντωτικές δίαιτες. Μια δίαιτα-αστραπή μπορεί να λειτουργήσει φαινομενικά καλά, εάν προσπαθείτε να δείξει η ζυγαριά σας απλά λιγότερο, αλλά ούτε είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε λίπος ούτε οδηγεί σε μόνιμη διατήρηση αυτού του βάρους. Οι δίαιτες που αποκλείουν ένα είδος τροφίμου- είτε πρόκειται για υδατάνθρακες ή λίπος – είτε οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες δεν λειτουργούν σωστά. Ακολουθήστε ένα μέτρια υποθερμιδικό διαιτολόγιο, μέσα από αλλαγές τρόπου ζωής, σχεδιασμένο για να καλύψει τις δικές ανάγκες και το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο και υγιεινό.

Κάντε έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνετε: Η υπερκατανάλωση τροφής-θερμίδων, ακόμα και από τις λεγόμενες υγιεινές τροφές, θα προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά ταυτόχρονα θα επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μετά από μεγάλα γεύματα.

 

Τρώτε λιγότερο αλάτι: Κάθε είδος αλατιού αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση και δε θα πρέπει να σας παρασύρουν τα «εναλλακτικά» αλάτια που ήρθαν να αντικαταστήσουν το κλασικό επιτραπέζιο αλάτι. Η κατευθυντήρια οδηγία συστήνει όχι περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την μέρα. Αν έχετε ήδη υψηλή πίεση του αίματος, θα πρέπει να τρώνε ακόμα λιγότερο. Και δεν είναι μόνο το αλάτι που προσθέτουμε στο τραπέζι με την αλατιέρα. Έως 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα όπως σούπες, έτοιμα σνακς, γρήγορο φαγητό και κατεψυγμένα γεύματα.

Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο: Είναι γεγονός ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλης, όχι μόνο από το κρασί, έχει οφέλη για την καρδιά. Περισσότερο όμως από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή από δύο για τους άνδρες αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Επιπρόσθετα δίνει αρκετές «κενές» θερμίδες, επηρεάζει την πίεση του αίματος και μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή.

Επιλέξτε κρέας με σύνεση: Το κόκκινο κρέας έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για την καρδιά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξορίσετε το κρέας από τη διατροφή σας, αλλά είναι σημαντικό να επιλέγετε τα πιο άπαχα μέρη τους, όπως φιλέτο και πλευρά, να επιλέγετε το χοιρινό φιλέτο, τη γαλοπούλα ή στήθος κοτόπουλου ως εναλλακτική λύση και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα.

Προσθέστε συχνότερα ψάρι στη διατροφή σας: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα ψάρια είναι ευεργετικά για την υγεία σας. Αποφύγετε το τηγανητό και αντ ‘αυτού επιλέξτε ψάρι στη σχάρα ή ψητό ψάρι στο φούρνο ή βραστό σε σούπα και προτιμήστε όσα είναι πλούσια σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και οι σαρδέλες.

Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 20% έως 30%, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν κορεσμό και ρύθμιση του σωματικού βάρους. Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας χωρίς φόβο το ψωμί ολικής άλεσης σίτου, το καστανό και το άγριο ρύζι, το πλιγούρι, τη βρώμη, προϊόντα από κριθάρι και σίκαλη.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν στην προστασία της υγείας της καρδιάς μας και σίγουρα δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να βελτιώσουμε με μικρά βήματα τη διατροφή και την υγεία της καρδιάς μας.

ΠΗΓΗ: http://www.kalikardia.gr/pos-na-trote-gia-na-prostateuete-tin-kardia-sas