/
496 Views0
diatrofi gia karkino pacheos enterou

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) αποτελεί ένα πολύ συχνό τύπο καρκίνου που εμφανίζεται με μεγάλους πληθυσμούς παγκοσμίως. Η διατροφή φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του ενώ η μέχρι τώρα έρευνα έχει συνδέσει διάφορα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά με τον κίνδυνο εμφάνισης του CRC. Δεν υπάρχουν όμως αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι φυτικές δίαιτες επηρεάζουν ειδικά τον κίνδυνο CRC σε συγκεκριμένους πληθυσμούς όπως π.χ. της Μέσης Ανατολής. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Σιράζ είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό διερευνώντας τον αντίκτυπο της τήρησης της φυτικής διατροφής στον κίνδυνο για καρδιαγγειακό καρκίνο στην Τεχεράνη, στο Ιράν.

Η μελέτη περιλάμβανε 71 άτομα με πρόσφατα διαγνωσμένο CRC και 142 άτομα ελέγχου που ήταν απαλλαγμένα από καρκίνο και οξεία ασθένεια. Οι διατροφικές πληροφορίες συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο 168 ερωτήσεων για τη συχνότητα των τροφίμων. Τα διατροφικά πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν τρεις δείκτες: τον δείκτη διατροφής με βάση τα φυτά (PDI), τον δείκτη ανθυγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά (uPDI) και τον δείκτη υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά (hPDI).

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες στο hPDI συσχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο CRC. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες έρευνες που υπογραμμίζουν τον προστατευτικό ρόλο ορισμένων διαιτητικών συστατικών έναντι του CRC. Έτσι, εκτεταμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ασβεστίου, φυτικών ινών, γάλακτος και δημητριακών ολικής αλέσεως με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης CRC, ενώ το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο. Τα πιθανά θετικά αποτελέσματα της βιταμίνης D, του φυλλικού οξέος, των φρούτων και των λαχανικών έχουν επίσης τεκμηριωθεί μέσα από μελέτες. Η τρέχουσα μελέτη έδειξε επιπρόσθετα ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά, η οποία πιθανότατα περιλαμβάνει αυτά τα προστατευτικά συστατικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμπίπτουν με αυτά από τη μελέτη Nurses’ Health Study, η οποία έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση φρούτων σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο αδενωμάτων του παχέος εντέρου, μίας πρόδρομης μορφής του CRC. Οι γυναίκες που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν μία ή λιγότερες μερίδες την ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά που παρατηρήθηκαν στην τρέχουσα μελέτη μπορεί να οφείλονται εν μέρει στην υψηλή κατανάλωση φρούτων.

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ της φυτικής διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης CRC σε έναν πληθυσμό της Μέσης Ανατολής. Υπογραμμίζει τη σημαντική προστατευτική επίδραση μιας υγιεινής φυτικής διατροφής και τον αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με μια ανθυγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά. Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τη διατροφική τροποποίηση ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του CRC.

 

ΠΗΓΗ: Yarmand, S., Rashidkhani, B., Alimohammadi, A. et al. A healthful plant-based diet can reduce the risk of developing colorectal cancer: case-control study. J Health Popul Nutr 43, 111 (2024). 

https://naturalsciencenews.com/article/6178