/
912 Views0

Ο… δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού μας είναι κρυμμένος στο νευρικό εντερικό σύστημα και όπως μαρτυρούν οι τεκμηριωμένες παρατηρήσεις των επιστημόνων η σχέση του με τον ισχυρό εγκέφαλο που βρίσκεται στην κορυφή του νωτιαίου μυελού είναι ιδιαίτερα στενή.

Τι είναι το ΣΕΕ;

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ΣΕΕ (IBS) ή αλλιώς αυτό που συχνά ονομάζουμε ως σπαστική κολίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση που σχετίζεται και επηρεάζεται από τη διατροφή μας και την επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων που θεωρούνται ως ερεθιστικές ή μη.

Θεωρείται ως αποτέλεσμα της διαταραχής της αλληλεπίδρασης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από χρόνιο υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος και συσχέτιση με αλλαγές στη σύσταση ή στη συχνότητα των κενώσεων.

Ποια είναι η ιδανική διατροφή για το ΣΕΕ;

Αν και είναι δύσκολο να δοθούν γενικές οδηγίες με λίστες τροφίμων που πρέπει να απαγορευτούν-καθότι οι οδηγίες είναι πολύ εξειδικευμένες-κάποια από τα τρόφιμα που συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ είναι: τα πολύ λιπαρά και τα τηγανητά φαγητά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, καλαμπόκι και κρεμμύδια. Ακόμα ερεθιστικές μπορεί να είναι οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης, η λήψη αλκοόλ και αναψυκτικών με ανθρακικό, η υψηλή κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών.

Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν περισσότερο τις παραδοσιακές διαιτητικές συμβουλές (Traditional dietary advice-TDA) που περιλαμβάνουν τη μείωση της λήψης αλκοόλης, τον περιορισμό του καφέ, τον αποκλεισμό των πικάντικων και καυτερών γευμάτων, του λίπους. Επίσης προτείνουν την αύξηση της πρόσληψης υγρών και την τροποποίηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Ως προς τις τελευταίες προτείνουν ότι οι υδατοδιαλυτές ίνες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ψύλλιου (psyllium) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για το σύνολο των συμπτωμάτων και ιδίως στις περιπτώσεις της δυσκοιλιότητας.

Σημαντική είναι και η πρόσληψη υγρών και το άτομο με ΣΕΕ πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη υγρών (~ 2 λίτρα/ ημέρα), μέσα από τακτική πρόσληψη όπως νερού, χυμών, σουπών, αλλά όχι αλκοολούχων ποτών.

Για την θεραπεία του ΣΕΕ συχνά προτείνεται και η τήρηση μίας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης (GFD) αλλά δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι αυτό ισχύει για το σύνολο των ασθενών και επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει όφελος. Από την άλλη φαίνεται ότι ένα διαιτολόγιο ελεύθερο λακτόζης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και όχι μόνο σε ασθενείς με γνωστή δυσανεξία της λακτόζης.

H πιο στοιχειοθετημένη διαιτητική παρέμβαση για μία αποτελεσματική διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) είναι αυτή των FODMAP. Τα FODMAP στη διατροφή είναι η φρουκτόζη (συγκεκριμένα φρούτα, μέλι, σιρόπι καλαμποκιού), η λακτόζη (γάλα, γιαούρτι), οι φρουκτάνες (σιτάρι, κρεμμύδι, σκόρδο), τα γαλακτάνια (φασόλια, φακές, σόγια) και οι πολυόλες (γλυκαντικά με σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη).

Τέλος, είναι επίσης σημαντικό να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα, μέσα από τακτική σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Η σύσταση είναι για 20 – 30 λεπτά έντονο περπάτημα  καθημερινά ή κάποια παρόμοιας έντασης και διάρκειας άσκηση αλλά και εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως η γιόγκα και το pilates.

Οι ειδικοί προτείνουν 20 – 30 λεπτά έντονο περπάτημα  καθημερινά ή κάποια παρόμοιας έντασης και διάρκειας άσκηση.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ-ΕΝΘΕΤΟ ygeia