/
866 Views0

Δημοσίευμα από το ένθετο της εφημερίδας REALNEWS PLANET την Κυριακή 13.10.2013

Οι διατροφικέςσυνήθειες σε περίοδο οικονομικής κρίσης, κακά τα ψέματα, υπόκεινται τεράστιες αλλαγές: οι οικογένειες υποχρεώνονται να αναθεωρήσουν τις επιλογές τους με βάση τις περικοπές στα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα η ποιότητα να θυσιάζεται μπροστά στην καλύτερη προσφορά, πολλές φορές εις βάρος ακόμα και της υγείας μας. Και όμως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι εφικτό να τρεφόμαστε υγιεινά και με σεβασμό στο περιβάλλον και μάλιστα χωρίς να ξοδεύουμε μια περιουσία. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή εποχιακών, φρέσκων και δη τοπικών προϊόντων, που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί μέσα κι έξω από τα ψυγεία και φυσικά έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα από τα εισαγόμενα, καθώς δεν έχουν ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο πιάτο μας.

«Σε μια εποχή που είναι ούτως ή άλλως επιβαρημένη περιβαλλοντικά, θα πρέπει να φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο αγνές και φυσικές ντόπιες τροφές, ωμά λαχανικά, κρέατα και ψάρια, όχι αλλαντικά και κονσέρβες» επισημαίνει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό». «Αν υπάρχει και η δυνατότητα να προμηθευόμαστε λαχανικά και φρούτα από βιολογικές λαϊκές, αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα για μια καλή υγεία» προσθέτει.

Πολύ σημαντικό, είναι να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή, να μην αποκλείονται δηλαδή κάποιες βασικές ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό μας. Ο δεκάλογος που ακολουθεί είναι απλώς ενδεικτικός, καθώς η λίστα με τα τρόφιμα που έχουν υψηλή διατροφική αξία είναι ατελείωτος.

1. Αβγό για τους μύες

Το αβγό θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τροφές, και είναι από τις πρώτες που εισάγονται στο διαιτολόγιο των παιδιών. «Εχουν την πιο καθαρή πρωτεΐνη, ειδικά στο ασπράδι, ενώ η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει ότι δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Αντιθέτως είναι πλούσια σε αμινοξέα, λεκιθίνη, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά, και ενδυναμώνουν το μυικό σύστημα» τονίζει ο Χ. Δημοσθενόπουλος. Για τους ενήλικες συνιστάται κατανάλωση 3-4 αβγών την εβδομάδα, ενώ τα παιδιά μπορούν να τα τρώνε αβγά ακόμη και καθημερινά.

2.Γιαούρτι για τις λοιμώξεις

Το γιαούρτι είναι η δεύτερη «υποχρεωτική» τροφή-ασπίδα για τον οργανισμό. Το γιαούρτι, το παραδοσιακό κυρίως, χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, είναι πηγή πρωτεΐνης, έχει ασβέστιο, φώσφορο και μεγαλύτερη διατροφική αξία από το γάλα. «Προστατεύει από τις λοιμώξεις και θωρακίζει το έντερο, καθώς δεν διαταράσσει τη μικροχλωρίδα του», προσθέτει ο Χ. Δημοσθενόπουλος.

3.Λιπαρά ψάρια για την κατάθλιψη

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3, τα οποία όμως αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί και ο κολιός, θεωρούνται αρκούντως αντικαταθλιπτικά, ενώ παρέχουν προστασία από τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονές. «Προτιμάμε τα ντόπια ψάρια τα οποία σε αντίθεση με τον εισαγόμενο σολωμό, δεν μεταφέρουν ρύπους, όπως βαρέα μέταλλα» εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος.

4. Μπρόκολο κατά του καρκίνου

Εκτός από την γνωστή αντιοξειδωτική του δράση, το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που συνιστάται ως προληπτικό για τον καρκίνο. Περιέχει σουλφοραφάνη, μια ουσία που έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τις λειτουργίες στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων, δίνοντας χρόνο στο ανοσοποιητικό να τα αντιμετωπίσει, βοηθά τα υγιή κύτταρα να παράγουν ένζυμαπου λειτουργούν αμυντικά απέναντι στην δημιουργία καρκινικών και απομακρύνει τις καρκινογόνες ουσίες. Επίσης, περιέχει ασβέστιο καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση των λιπιδίων.

5. Οσπρια για το σάκχαρο

Τα όσπρια είναι μια τροφή που έχει επιστρέψει δυναμικά στο διαιτολόγιό μας λόγω της κρίσης. Αποτελούν πηγή φυτικών πρωτεϊνών και θεωρούνται ιδανικά για την ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό.

6. Βρώμη για το έντερο

Η βρώμη, το «κουάκερ», δημητριακό με διαλυτές φυτικές ίνες, στην αγνή μορφή του (χωρίς ζάχαρη και αλάτι), χορταίνει, μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Μπορεί να καταναλωθεί βρασμένο σε γάλα ή νερό, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για το «δέσιμο» της σούπας ή στο πλάσιμο μπιφτεκιών αντί για τριμμένη φρυγανιά.

7. Μαύρη σοκολάτα για τη μνήμη

Τέλος οι ενοχές: είκοσι γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, 2-3 φορές την εβδομάδα,κάνουν καλό! «Η μαύρη σοκολάτα έχει μαγνήσιο, βοηθά τη μνήμη, ενώ περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και έχει αντιοξειδωτική δράση» λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

8. Βατόμουρα ως αντιοξειδωτικά

Όλα τα λεγόμενα «φρούτα του δάσους», βατόμουρα, μούρα, μύρτιλλα, κράνμπερι, τα περισσότερα από τα οποία στη χώρα μας τα βρίσκουμε μόνο σε αποξηραμένη μορφή, συνιστώνται για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική τους δράση αλλά και για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

9. Ξηροί καρποί για ενέργεια

Αν και κάθε ξηρός καρπός έχει τις δικές του ιδιότητες, όλοι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα, παρέχουν συμπυκνωμένη ενέργεια και βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη και των καρδιοπαθειών.

10. Μπαχαρικά όχι μόνο για γεύση

Ο κουρκουμάς, το μπαχάρι, το κάρι, το κύμινο, μπαχαρικά όχι και τόσο κοινά, έχουν κερδίσει τελευταία τη θέση τους στο ελληνικό διαιτολόγιο, καθώς όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο φαγητό, ειδικά όταν αποφεύγουμε το αλάτι, αλλά παράλληλα έχουν αντικαρκινική δράση.