/
749 Views0
 
 

Οι γευστικές προτιμήσεις μας και η προσωπικότητά μας μπορεί να σχετίζονται, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως όσοι λατρεύουν τα γλυκά είθισται να είναι πιο φιλικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους, αλλά όχι εξωστρεφείς ή νευρωτικοί.
«Αν και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως σχετίζονται η γεύση με την προσωπικότητα ή την συμπεριφορά, η μελέτη μας αποδεικνύει πως δεν αποκαλείται αδίκως “γλυκός” όποιος είναι πολύ φιλικός και δοτικός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Μάιερς, καθηγητής Ψυχολογίας στο Κολέγιο Γκέτισμπεργκ, στην Πενσυλβάνια.
Ο δρ Μάιερς και συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο St. Xavier στο Σικάγο και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Ντακότα, πραγματοποίησαν πέντε μελέτες για να εξακριβώσουν, εάν οι σκέψεις και η διατροφική συμπεριφορά μας σχετίζονται με κάποιον τρόπο.
Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης που προκαλεί η κατανάλωση γλυκισμάτων, ούτως ώστε να είναι βέβαιοι πως τα όποια ευρήματά τους δεν θα επηρεάζονταν από αυτήν.
Μία από τις μελέτες, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εθελοντές, έδειξε πως όταν έτρωγαν ένα κομμάτι σοκολάτα αντί για κάποιο άλλο μη-γλυκό τρόφιμο, αυξάνονταν οι πιθανότητες να προσφερθούν να βοηθήσουν κάποιον που είχε ανάγκη.
Μία άλλη μελέτη αποκάλυψε πως πολλοί άνθρωποι συνδέουν την προτίμηση στα γλυκά με την ευχάριστη (ή «γλυκιά») προσωπικότητα. Σε αυτή τη μελέτη, οι εθελοντές είδαν φωτογραφίες ανθρώπων με ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό τους, οι οποίες ανέγραφαν στο κάτω μέρος τους σχόλια τύπου «του αρέσουν οι σοκολάτες».
«Οι εθελοντές μας βαθμολόγησαν ως πιο συμπαθητικά τα πρόσωπα που ανέγραφαν προτιμήσεις σε διάφορα γλυκίσματα», είπε ο δρ Μάιερς.
Η όλη έρευνα δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας της Προσωπικότητας» (JPSP), αλλά επειδή περιορίστηκε στις γλυκές γεύσεις, δεν είναι ακόμα γνωστό τι μπορεί να ισχύει για όσους προτιμούν άλλες γεύσεις – λ.χ. τα πικρά ή τα πικάντικα φαγητά.
Η νέα μελέτη αποτελεί τμήμα ενός σχετικά νέου τομέα της Κοινωνικής Ψυχολογίας που αφορά τις εννοιολογικές μεταφορές (conceptual metaphors), δηλαδή το αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις σκέψεις και τη συμπεριφορά του οργανισμού μας.
«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν αυτά τα χαρακτηριστικά “προδικάζουν’ ό,τι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή», εξήγησε η δρ Σάρα Μέλερ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο St. Xavier. «Και όπως φαίνεται, τα δύο είναι αλληλένδετα».

Πηγή : Web Only