/
875 Views0
Ο χυμός παντζαριών μειώνει την πίεση


 

Η καθημερινή κατανάλωση ενός φλιτζανιού χυμού από παντζάρια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension.

Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση που έπιναν περίπου 250gr χυμού παντζαριών παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 10 mm Hg. Αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματα δεν υποδηλώνουν ακόμη ότι η συμπλήρωση της διατροφής με χυμό από παντζάρια προσφέρει οφέλη στην υγεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Ελπίζουμε ότι αυξάνοντας την πρόσληψη λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά νιτρικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή τα παντζάρια, μπορεί να είναι μια προσέγγιση που θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας», δήλωσε η Amrita Ahluwalia, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια αγγειακής φαρμακολογίας στο Barts και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου.

Ο χυμός παντζαρίου περιέχει περίπου 0,2 g διατροφικών νιτρικών αλάτων, ποσότητα που θα μπορούσε να βρει κανείς σε ένα μεγάλο μπολ με μαρούλι ή ίσως δύο παντζάρια. Στο σώμα το νιτρικό άλας μετατρέπεται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται νιτρώδες και στη συνέχεια σε οξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα αέριο που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στη ροή του αίματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες που είχαν συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 140 έως 159 mm Hg, δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας και δεν έπαιρναν φάρμακα πίεσης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 250 mL του χυμού παντζαριών ή νερό που περιείχε μικρή ποσότητα νιτρικών, και για τις επόμενες 24 ώρες παρακολουθήθηκε η αρτηριακή τους πίεση.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες πίνοντας χυμό παντζαριών μείωσαν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση – ακόμα και μετά την επαναφορά των επιπέδων των νιτρωδών στο αίμα στα επίπεδα πριν από την κατανάλωση του χυμού. Η επίδραση ήταν εντονότερη τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, αλλά εξακολούθησε να υπάρχει ακόμα και 24 ώρες αργότερα.

Πηγή:American Heart Association
www.foodbites.gr