/
777 Views0
Στο σέλινο συναντώνται λουτεολίνη και διοσμίνη, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές

Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αυτό το οφείλει στην παρουσία δύο φλαβονοειδών, της λουτεολίνης και της διοσμίνης, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα, οι δύο ουσίες μείωσαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης, που ονομάζεται βήτααμυλοειδής, και ευθύνεται για τη δημιουργία στοιχείων κολλώδους μορφής που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.
«Η λουτεολίνη και η διοσμίνη στην καθαρή τους μορφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικοί παράγοντες» επεσήμανε ο Δρ Τέρενς Τάουν από το Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai του Λος Αντζελες.
Ο ίδιος τόνισε πως η έρευνα σε αυτό το θέμα είναι ακόμη στα πρώτα της στάδια και στηρίζεται σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα. Αν όμως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά της και στον άνθρωπο, το σέλινο θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πράσινων λαχανικών που περιέχουν παρόμοιες ουσίες μεγάλης αξίας για την υγεία, όπως είναι το πράσινο πιπέρι αλλά και το χαμομήλι.
in.gr