/
929 Views0
Μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα, παπάγια και χυμός από ρόδι, αλλά προ πάντων πρόληψη. Αυτά είναι μερικά από τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας, σύμφωνα με τον νομπελίστα Λικ Μοντανιέ. Ο Γάλλος επιστήμονας δεν έχει βρει το ελιξίριο της αθανασίας. Όπως λέει όμως, ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος για να ζει τουλάχιστον 120 χρόνια.

Με το τελευταίο του βιβλίο «Η επιστήμη μάς θεραπεύει: κερδίζοντας τις μάχες της ζωής με την πρόληψη», ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό του ΑΙDS καταθέτει την επιστημονική του φιλοσοφία. Κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, στο 2050, περιγράφοντας την επίσκεψη ενός 80χρονου στον γιατρό του: «Γιατρέ, καλημέρα σας. Μόλις βγήκα στη σύνταξη από τη δεύτερη δουλειά μου, έχω κάνει το προγραμματισμένο τσεκ-απ στο κέντρο προληπτικής ιατρικής της γειτονιάς μου και τις εξετάσεις που συμβουλεύσατε στο κέντρο ευημερίας. Φοβόμουν ότι θα μου έπαιρναν πολύ αίμα. Κι όμως όχι. Πήραν μόνο μερικές σταγόνες και λίγο σάλιο. Και στο τέλος μου έδωσαν μια πλήρη σειρά τρισδιάστατων εικόνων του σώματός μου». Ο Λικ Μοντανιέ πιστεύει πολύ στην πρόληψη- είναι το μυστικό για να ζήσει κάποιος τουλάχιστον 120 χρόνια, όπως είναι εγγεγραμμένο στον γενετικό μας κώδικα. Στο μεταξύ, ο 80χρονος φαίνεται ότι έχει καλή πίεση και ίχνος καρκινικών κυττάρων. Ο γιατρός, όμως, διαπιστώνει κάποιες ενδείξεις βακτηριδίων στο αίμα και οξειδωτικού στρες (ένα είδος υπεροξυγό- νωσης του αίμα τος που προκαλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την κακή διατροφή και κάνει τα κύτταρα να «σκουριάζουν»). Το οξειδωτικό στρες προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες φλεγμονές, ορμονικές διαταραχές, ακόμη και διάφορες μορφές καρκίνου.

Για τη σημερινή ιατρική ο 80χρονος δεν θα είχε απολύτως τίποτε. Όπως λέει, όμως, στην «Corriere della Sera» ο Λικ Μοντανιέ, γι΄ αυτό ακριβώς πρέπει να δούμε με διαφορετικό τρόπο τις ιατρικές εξετάσεις και να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη. «Ακόμη και μια μικρή ψυχολογική πίεση έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και ευνοεί την κυκλοφορία νανοβακτηριδίων στο αίμα. Τα ίδια νανοβακτηρίδια που εντοπίζονται στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ», επισημαίνει στην ιταλική εφημερίδα. Ποια είναι, λοιπόν, η θεραπεία για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και τη διατήρηση της καλής ψυχοσωματικής υγείας; «Μισή ώρα τρέξιμο κάθε πρωί. Θα πρέπει να μειώσουμε την έντονη άσκηση στο γυμναστήριο και να αυξήσουμε την κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών. Στον χυμό από ρόδι που ελέγχει την πίεση του αίματος, θα προσέθετα σκόνη από εκχύλισμα παπάγιας», συμβουλεύει. «Σημαντικό είναι, επίσης, να εξασκούμε τον εγκέφαλό μας. Να μελετάμε ακόμη και στα 80 μας χρόνια. Από τα γράμματα δεν πρέπει να βγούμε ποτέ στη σύνταξη».

Εγκεφαλικά τέλος έως το 2050

Ο Γάλλος επιστήμονας προβλέπει ότι το 2050 δεν θα μιλάμε πια για έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ήδη η ιατρική αλλάζει. Σιγά σιγά οι συμβατικές θεραπείες θα περιοριστούν στα επείγοντα περιστατικά λόγω δηλητηρίασης και σε χειρουργικές επεμβάσεις απαραίτητες σε τραύματα από ατυχήματα. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που συνδέονται με το πέρασμα της ηλικίας θα προβλέπονται πριν εκδηλωθούν. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλή υγεία για 120-150 χρόνια», σημειώνει, ενώ κάνει λόγο για μια ιατρική η οποία θα είναι «σχεδιασμένη στα γονίδια του καθενός μας ξεχωριστά». Επισημαίνει, τέλος, τις επιπτώσεις της ρύπανσης στον οργανισμό μας: «Τα φυτοφάρμακα, το νέφος, η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση μας απειλούν. Αυτή την περίοδο εξετάζουμε την επίδρασή τους στο DΝΑ».

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4499845