/
741 Views0
 
Oι λειτουργίες του ανθρώπινου βιολογικού ρολογιού φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Nature Genetics, εντόπισε λάθη σε σημαντικό γονίδιο που συνδέεται με τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κιρκαδικός ρυθμός (το βιολογικό ρολόι) παίζει ρόλο στην κατάσταση αυτή, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Όπως τονίζουν, ο εντοπισμός της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου ΙΙ και κιρκαδικού ρυθμού μπορεί να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές και θεραπείες πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι λειτουργούν με βάση ένα κύκλο 24 ωρών, κοιμούνται τη νύχτα και είναι πιο ενεργητικοί την ημέρα, ελέγχεται από εν μέρει από ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα.
Μία συγκεκριμένη, με την ονομασία μελατονίνη, απελευθερώνεται στον κωνοειδή αδένα του εγκεφάλου και συνδέεται με τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια της Βρετανίας και άλλων χωρών, μελέτησαν το γονδίωμα χιλιάδων ανθρώπων ψάχνοντας για συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων γονιδιακών παραλλαγών και του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου εντόπισαν μια γενετική μετάλλαξη που φαίνεται να συνδέεται με 20% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ μία άλλη, ενόπισε μια δεύτερη διαφοροποίηση που θα μπορούσε να συνδέεται με τα φυσιολογικά υψηλότερα επίπεδα ζαχάρου και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η σχέση αυτών των παραλλαγών του γονιδιώματος με το διαβήτη οφείλεται στη λειτουργία του ανθρώπινου βιολογικού ρολογιού. Οι δύο παραλλαγές συνδέονται με το γονίδιο MTNR1B, που βοηθά στον έλεγχο της δράσης της μελατονίνης σε διαφορετικά μέρη του σώματος.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Φίλιπ Φρόγκελ, του πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου, τα αποτελέσματα ταιριάζουν με παλιότερες έρευνες που συνδέουν τα προβλήματα ύπνου με την παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
«Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι τα παχύσαρκα παιδιά τείνουν να κοιμούνται άσχημα και ότι οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν παχύσαρκοι όταν δεν κοιμούνται αρκετά. Η έρευνα μας δείχνει ότι ανωμαλίες του κιρκαδικού ρυθμού μπορεί εν μέρει να προκαλούν διαβήτη και υψηλά επίπεδα ζαχάρου», ανέφερε ο Φρόγκελ.
 
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr / BBC