/
1,409 Views0
Απλή αντικατάσταση τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία
Λυών, 9 Μαΐου 2012: 

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (International Sweeteners Association) προτρέπει τους επαγγελματίες υγείας να προάγουν την πρακτική της «απλής αντικατάστασης» στους ενήλικες, με στόχο να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους που διατηρείται σε βάθος χρόνου.

Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, βάσει των οποίων οι καταναλωτές αντικαθιστούν μια τυπική επιλογή τροφίμου ή ποτού με μια ολιγοθερμιδική εκδοχή της. Για παράδειγμα, ένα κουτάκι (330ml) αναψυκτικού με ζάχαρη περιέχει περίπου 139 θερμίδες, αλλά, αν το αντικαταστήσουμε με μια light εκδοχή του, η ίδια ποσότητα αναψυκτικού περιέχει λιγότερο από μία θερμίδα. Αντίστοιχα, μια μερίδα (100g) ζελέ βατόμουρο ισοδυναμεί με 80 θερμίδες όταν το φτιάχνουμε με ζάχαρη, ή μονό 5, αν περιέχει ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία ECO2102 ο Δρ. Richard Mattes, του Πανεπιστημίου Purdue, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί απώλεια βάρους. Για το λόγο αυτό, μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση του σωματικού βάρους είναι η ενθάρρυνση για αντικατάσταση προϊόντων που περιέχουν γλυκαντικές ύλες με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, με προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες που αποδίδουν χαμηλές ή καθόλου θερμίδες. Επιτρέπει στους καταναλωτές να μετριάσουν την ενεργειακή πρόσληψη, χωρίς να αποκλείουν ορισμένες τροφές».
Η Δρ. Julie Mennella του Κέντρου Επιστημών Χημείας (Chemical Sciences Center) στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προσέθεσε: «Οι έρευνες δείχνουν ότι η προτίμησή μας για γλυκιά γεύση μας συνοδεύει από τη γέννησή μας, και πιθανότατα αναπτύσσεται για να μας ελκύσει προς το μητρικό γάλα και προς διατροφικές πηγές ενέργειας. Για το λόγο αυτό, μέσα σε ώρες από τη γέννησή τους, τα βρέφη εκδηλώνουν έντονη προτίμηση για γλυκιά γεύση».
Είτε πρόκειται για απώλεια βάρους, είτε για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αυτό που χρειάζεται είναι ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση της προτίμησης για γλυκιά γεύση και εξισορρόπηση των θερμίδων που προσλαμβάνονται με αυτές που καταναλώνονται.
Η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, μπορεί να μειώσει την ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων και ποτών. Ως εκ τούτου, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έχουν τη δυνατότητα, είτε να μηδενίσουν είτε να μειώσουν σημαντικά τις θερμίδες σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, προσφέροντας έτσι μια εύκολη μέθοδο μείωσης των θερμίδων, διατηρώντας όμως παράλληλα τη γευστικότητα στη διατροφή.
Ο Hans Heezen, πρόεδρος της ISA τόνισε «Η δίαιτα είναι πιο δημοφιλής από ποτέ – κατά μέσο όρο ένας στους πέντε Ευρωπαίους κάνει δίαιτα τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια . Καθώς όμως τα παγκόσμια επίπεδα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι εμφανές ότι πολλές από αυτές τις προσπάθειες απώλειας βάρους δεν επιτυγχάνουν. Πιστεύουμε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες διευκολύνουν τους καταναλωτές να κάνουν απλές αντικαταστάσεις στη διατροφή τους, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους που διατηρείται σε βάθος χρόνου, καθώς δεν εμποδίζουν τη φυσική μας επιθυμία για γλυκά τρόφιμα. Προτρέπουμε τους επαγγελματίες υγείας να προωθήσουν την ιδέα των απλών αυτών αντικαταστάσεων στους ασθενείς τους, με στόχο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία ECO2102 αποτελεί μέρος της συνεισφοράς μας στον επιστημονικό διάλογο για την παχυσαρκία».
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι τα μόνα συστατικά τα οποία προσδίδουν σε τρόφιμα και ποτά γλυκιά γεύση, χωρίς να αυξάνουν το συνολικό τους θερμιδικό περιεχόμενο. Μια ευρεία ποικιλία ολιγοθερμιδικών προϊόντων υψηλής ποιότητας είναι τώρα διαθέσιμη για όσους δεν επιθυμούν να κάνουν συμβιβασμούς σε θέματα γεύσης, αλλά θέλουν να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλές θερμίδες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Briar Burley Τηλ:+44 (0) 020 7878 3225
Πληροφορίες για την ISA
Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές και χρήστες ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην Ευρώπη.
Η Ένωση είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε: www.sweeteners.org
Πληροφορίες για το Συμπόσιο Στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO2012), οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, διατροφικών επιλογών και συμπεριφοράς, Καθηγητής Richard Mattes, Δρ. Julie Mennella και Δρ. Jean Michel Lecerf διερεύνησαν τους τρόπους με τους οποίους μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να βοηθήσoυν στη διαχείριση του βάρους και τι σημαίνει αυτό στο πλαίσιο της παγκόσμιας συζήτησης για τη παχυσαρκία.
Μιλώντας αποκλειστικά στο Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) εξέτασαν επίσης και τη φύση της γλυκιάς γεύσης καθώς και τη σχέση μας με τα γλυκά τρόφιμα και ποτά. Τη συνεδρία συντόνισε ο Jason Halford, επικεφαλής του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (ASO).

www.mednutrition.gr