/
1 View0

Ζούμε (ευτυχώς) σε μια χώρα που ο ήλιος δεν μας λείπει. Η καλοκαιρία διαρκεί τους περισσότερους μήνες του χρόνου και ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ο ήλιος ξεπροβάλλει θυμίζοντάς μας, πως το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μακριά…Πόσο μάλλον τώρα που βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού.
Ήλιος ζωοδότης και… γιατρός!
Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουν τα ευεργετικά χάδια του ζωοδότη ήλιου, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει, πως ο ήλιος δεν ωφελεί μόνο το… μαύρισμά μας αλλά και την υγεία μας χάρη στη θαυματουργή δράση της βιταμίνης D.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Διεθνούς Υγείας, Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, αποκάλυψε ότι η βιταμίνη D ή «βιταμίνη του ήλιου», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σχετίζεται άμεσα με τη φυσική άμυνα του οργανισμού κατά των εισβολέων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, η βιταμίνη D, παράγεται στον οργανισμό ως αποτέλεσμα της έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, απαντάται επίσης και στο σολομό, τα αυγά, το μουρουνέλαιο και πολλά λιπαρά ψάρια.
Ωστόσο, παρά την ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερα από τα ενδεδειγμένα επίπεδα βιταμίνης D, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν βγαίνουν συχνά από το σπίτι και συνήθως ζουν σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια.
Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Μέσα από πολύπλοκες έρευνες αποδείχθηκε ότι η δράση των Τ- κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των λοιμώξεων εξαρτάται άμεσα από τα επίπεδα της βιταμίνης D.
Οι έρευνες απέδειξαν, ότι ο μισός και παραπάνω παγκόσμιος πληθυσμός, δε διαθέτει επαρκείς ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης, πράγμα που σημαίνει, πως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παραμένουν αδρανή και δεν αντιδρούν σε περίπτωση «εισβολής» κάποιου ιού στον οργανισμό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι επιστήμονες «όταν ένα Τ-κύτταρο εκτίθεται σε ένα ξένο, παθογόνο, τότε, προτάσσει έναν «μηχανισμό συναγερμού» ένα είδος κεραίας που λέγεται «υποδοχέας βιταμίνης D» και ανιχνεύει τη συγκεκριμένη βιταμίνη στο αίμα. Αν η βιταμίνη αυτή, δεν υπάρχει στον οργανισμό ή υπάρχει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τότε τα Τ-κύτταρα, παραμένουν αδρανή, καθώς αν δεν εντοπίσουν ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, δεν ενεργοποιούνται καν…».
Και κάπως έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού πέφτει σε «αδράνεια» και δεν μπορεί να καταπολεμήσει επαρκώς τους ιούς που το απειλούν καθημερινά.
«Γιατρικό» η βόλτα στον ήλιο…
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, πως η βιταμίνη D, παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου ενώ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ο καρκίνος. Ωστόσο, κανείς δεν γνώριζε την άμεση σχέση της βιταμίνης D με το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμεση ή όχι ενεργοποίησή του.
Έχοντας πλέον λάβει σοβαρά υπόψη μας, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να επωφεληθούμε από την πλούσια ηλιοφάνεια της χώρας μας και να «απορροφούμε» όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο μπορούμε. Λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προστασίας από τις συχνά βλαβερές ακτίνες του ήλιου, όπως γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο κ.α., θα πρέπει να «εκμεταλλευόμαστε» τις ηλιόλουστες μέρες για μια χαλαρή βόλτα, που σίγουρα όχι μόνο θα μας γεμίσει με κέφι και αισιοδοξία αλλά θα ωφελήσει πολλαπλά και τον οργανισμό μας.
ΠΗΓΗ: click@life.gr