/
1,068 Views0
 
 
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και μαζί του και η έναρξη της περιόδου συγκομιδής ενός από τα αγαπημένα μας super-φρούτα. Το μήλο! Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα ωφελούν την υγεία – πως αλλιώς θα είχε επικρατήσει η φήμη ότι “ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα”; Όμως, υπάρχουν αρκετοί, λιγότερο γνωστοί λόγοι για να … δαγκώσετε ένα ζουμερό μήλο σήμερα.
Τα μήλα μειώνουν τη χοληστερόλη – Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 4 gr φυτικών ινών. Μερικά από αυτά είναι σε μορφή πηκτίνης, μία από τις διαλυτές φυτικές ίνες που έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να τη χρησιμοποιήσει αντί να την αποθηκεύσει.
Τα μήλα προσφέρουν αίσθημα πληρότητας – Ο πλούτος των ινών του μήλου μπορεί επίσης προσφέρει πληρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς πολλές θερμίδες – ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο έχει περίπου 95 θερμίδες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις ίνες απ’ ό,τι πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οποιαδήποτε τροφή με τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών είναι μια καλή πηγή του συστατικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν στην πρόσληψη περίπου 25 με 40 gr την ημέρα.
Τα μήλα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους – Ένα συστατικό του φλοιού των μήλων (που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ινών) είναι το ουρσολικό οξύ, το οποίο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το “κάψιμο” των θερμίδων και αυξάνει τους μύες και το καφέ λίπος.
Τα μήλα προλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα – Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων την εβδομάδα, έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κερκετίνη που βρίσκεται στη φλούδα των μήλων. Επίσης, μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλά μήλα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα.
Τα μήλα καταπολεμούν το κρυολόγημα – Αν και δεν συγκρίνονται με τα πορτοκάλια, τα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο προσφέρει πάνω από 8 χιλιοστά του γραμμαρίου, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Τα μήλα ίσως καταπολεμούν τον καρκίνο – Το 2004, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία των μήλων βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το 2007, μια μελέτη από το Cornell βρήκε επιπλέον ουσίες, που ονομάζονται τριτερπενοειδή, που φαίνεται ότι καταπολεμούν τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη – Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λόγω μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών, των ανθοκυανών, που είναι επίσης υπεύθυνα για το κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα μήλα ενισχύουν την μνήμη – Το μήλο έχει συνδεθεί με αύξηση της παραγωγής ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης. Έτσι, τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.
Πηγή: huffingtonpost/www.foodbites.eu