/
724 Views0
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης απ’ ό,τι εκείνα που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, διαπίστωσαν ότι η διατροφή στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη.
Οι επιστήμονες από το Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά – και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους.
Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε με πολύ υψηλότερη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών – και αυτή, με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
«Η κοινή λογική υπαγορεύει πως ό,τι τρώει ένα παιδί επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αλλά οι έως τώρα μελέτες επικεντρώνονταν στις επιδράσεις συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων στον δείκτη νοημοσύνης, και όχι στο είδος των γευμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σόφι φον Σταμ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Goldsmiths.
«Τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις, οι οποίες υποστηρίζουν τις εκστρατείες για μείωση της κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών από τα μικρά παιδιά».
Η δρ φον Σταμ πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι παρατηρούμενες διαφορές στην διατροφή των παιδιών είναι και κοινωνικό θέμα.
«Οι γονείς από φτωχικό περιβάλλον, συχνά έχουν λιγότερο χρόνο ή την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να προετοιμάζουν φρέσκα γεύματα για τα παιδιά τους», είπε.
«Έτσι, μοιραία προσπαθούν να τους δίνουν να τρώνε “πλούσια” αλλά φθηνά φαγητά – και τα πρόχειρα φαγητά σίγουρα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Εντούτοις, το σημαντικό για έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό είναι η ποιότητα του φαγητού που καταναλώνει και όχι απλώς το να χορτάσει».
Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.
Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας.
Μία αμερικανική μελέτη, εξάλλου, η οποία δημοσιεύθηκε το 2010 στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH) έδειξε ότι τα παιδιά που τρώνε πολλά πρόχειρα φαγητά, όπως οι πίτσες, τα πατατάκια και τα μπισκότα πριν από την ηλικία των 3 ετών, μπορεί να καταλήξουν να έχουν χαμηλότερο IQ σε σύγκριση με εκείνα που τρώνε φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι και πολλά φρούτα και λαχανικά.
Οι αμερικανοί ερευνητές είχαν εξετάσει εκ νέου τα παιδιά πέντε χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας πως όσα είχαν μεγαλώσει με πρόχειρα φαγητά είχαν κατά 5 βαθμούς χαμηλότερο IQ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών κατά την παιδική ηλικία δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα στη ζωή, με την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, διότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.