/
922 Views0

Η μέτρια κατανάλωση μπίρας προσφέρει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα από ότι τα «αποσταγμένα» ποτά, πιθανώς λόγω των πολυφαινολών.

Μπίρα: ένα δημοφιλές αλκοολούχο ποτό

Η μπίρα αποτελεί σίγουρα το ποτό του καλοκαιριού. Μόλις η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει η μπίρα κατακτάει μία υψηλή θέση στις επιλογές μας. Όπως γνωρίζουμε είναι αλκοολούχο ποτό, με μέση περιεκτικότητα στα 5% (αν και υπάρχουν μπίρες που υψηλότερο ποσοστό) ενώ τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες παράγουν και μπίρες χωρίς αλκοόλ. Προέρχεται από τη ενζυματική διάσπαση και τη μετατροπή του αμύλου, κυρίως του κριθαριού, σε οινόπνευμα, μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης από μύκητες. Η μπίρα περιέχει ακόμα μαγιά, που μετατρέπει τη μαλτόζη σε οινόπνευμα και αρωματικές ουσίες με κυριότερο το λυκίσκο.
Πάντα όμως όταν την καταναλώνουμε υπάρχει η αμφιβολία κατά πόσο αυτή η συνήθεια κάνει καλό ή όχι, και όχι μόνο στο θέμα του βάρους. Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια, και στη χώρα μας, έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση μπίρας συνδέεται μάλλον με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου (CV) μέσα από βελτίωση παραμέτρων της αρτηριακής λειτουργίας και δομής.

Ο ρόλος της μπίρας στην καρδιοπροστασία

Φαίνεται λοιπόν πως η μπίρα μπορεί να κάνει πραγματικά καλό στην καρδιά μας και ότι πίνοντας μία μέτρια ποσότητα μπίρας βελτιώνεται η ροή του αίματος και η καρδιακή λειτουργία. Τα ευρήματα αυτά βέβαια αφορούν κυρίως υγιείς ενήλικες, μη καπνιστές.

Μία ελληνική μελέτη έδειξε ότι η μπίρα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά ρίσκου εμφάνισης εμφράγματος κατά 20-40% και ότι η μέτρια κατανάλωση της μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, η μελέτη αυτή έδειξε ότι, λόγω των φυτικών ινών (β-γλυκάνες) που περιέχονται στη μπίρα, οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης στο αίμα, ενώ λόγω της περιεκτικότητας της σε πολυφαινόλες, οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προσφέρει γενικότερη προστασία στην υγεία της καρδιάς.

Το φαινολικό περιεχόμενο της μπίρας, φαίνεται ότι μειώνει συγκεκριμένους φλεγμονώδεις βιοδείκτες, ενώ η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ βελτιώνει κυρίως το προφίλ των λιπιδίων και μειώνει φλεγμονώδεις βιοδείκτες του πλάσματος που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση.

Μερικές ακόμα από τις θετικές δράσεις της μπίρας είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer (υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β) ή της άνοιας, ενισχύει τις λειτουργίες της συγκέντρωσης και της μνήμης, εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τέλος μελέτες έδειξαν ότι η μπίρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λίθων στα νεφρά στους άντρες σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά, λόγω της έντονης διουρητικής της δράσης, που σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητα της σε νερό.

Ποια είναι η σύσταση για μία μέση κατανάλωση

Όπως ισχύει με όλα τα αλκοολούχα ποτά η πρόσληψη τους θεωρείται ευεργετική για την υγεία της καρδιάς όταν ανέρχεται μέχρι το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες (περίπου ένα κουτάκι= 330 ml μπίρας) και μέχρι τα δύο ποτά την ημέρα (περίπου δύο κουτάκια μπίρας) για τους άνδρες. Υπέρβαση αυτής της ποσότητας αναιρεί τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα, ακόμα και αν τις υπόλοιπες ημέρες η κατανάλωση του είναι μηδενική.

ΠΗΓΗ:
Chiva-Blanch G, Magraner E, Condines X, Valderas-Martínez P, Roth I, Arranz S, Casas R, Navarro M, Hervas A, Sisó A, et al. Effects of alcohol and polyphenols from beer on atherosclerotic biomarkers in high cardiovascular risk men: a randomized feeding trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2015 Jan; 25(1):36-45.

Karatzi K, Rontoyanni VG, Protogerou AD, Georgoulia A, Xenos K, Chrysou J, Sfikakis PP, Sidossis LS. Acute effects of beer on endothelial function and hemodynamics: a single- blind, crossover study in healthyvolunteers. Nutrition. 2013 Sep;29(9):1122-6.

http://www.kalikardia.gr/i-mpura-tis-kardias-mas/