/
814 Views0

Αναγνωρίζοντας της σημασία του «σπιτικού φαγητού», μεγάλοι οργανισμοί όπως ηAmerican Heart Association έχουν αναπτύξει συμβουλές υγείας, συνταγές και οδηγούς που στοχεύουν στο να κάνουν ακόμη πιο εύκολη την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων στο σπίτι. Και τι μπορεί να είναι καλύτερο από μια συνολική προσπάθεια μέσα στο σπίτι, από όλους, για την παρασκευή υγιεινών και ευχάριστων γευμάτων και σνακ που θα συνεισφέρουν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής, και όχι μόνο, υγείας των μελών της οικογένειας σας;

Η αξία του σπιτικού φαγητού

Με ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και την παιδική παχυσαρκία να αποτελεί μια σημαντική ανησυχία, προκαλώντας προβλήματα υγείας σε παιδιά που παλιότερα δεν παρατηρούνταν πριν την ενηλικίωση, όπως είναι η υψηλή πίεση του αίματος, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή χοληστερόλη, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η αναθεώρηση της οικογενειακής διατροφής είναι μονόδρομος. Οι γονείς είναι ασφαλώς το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της εθνικής επιδημίας και την πρόληψημεταβολικών και καρδιολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Όλοι συμφωνούμε λοιπόν πως σχεδόν πάντα ένα σπιτικό γεύμα είναι πάντα καλύτερο από το έτοιμο φαγητό, που παρασκευάζεται έξω από το σπίτι. Επίσης, είναι απόλυτα αποδεκτό πως η πολύ συχνή κατανάλωση πρόχειρων γευμάτων, τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στην αύξηση τόσο της παχυσαρκίας όσο και στην επιβάρυνση της υγείας της καρδιάς μας. Το παραπάνω αλάτι, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, οι περιορισμένες φυτικές ίνες, τα ενισχυτικά γεύσης και τα συντηρητικά και κυρίως οι παραπανίσιες θερμίδες του έτοιμου φαγητού αποτελούν τις βασικές αιτίες όλων των παραπάνω.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες πρέπει να ξεκινούν από το σπίτι. Για αυτό είναι σημαντικό να καθιερώσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε με τις οικογένειές μας μια καλύτερη, θρεπτικά και θερμιδικά, συνολικήδιατροφή. Οι γονείς και οι παππούδες μπορεί και πρέπει να περάσουν μια υγιήδιατροφική κληρονομιά στα παιδιά και στα εγγόνια τους αντίστοιχα και να βοηθήσουν την επόμενη γενιά να τρώνε και να ζουν καλύτερα, περισσότερο και υγιέστερα.

Μικρές συμβουλές για καλύτερη διατροφή στο σπίτι

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να ξεκινήσετε να τρώτε πιο υγιεινά:

  • Απολαύστε τα γεύματα μαζί: Το φαγητό όλης της οικογένειας μαζί στο ίδιο τραπέζι είναι σημαντικό και υπάρχει λιγότερη πιθανότητα, ειδικά για τα παιδιά, να καταναλώσουν λάθος τρόφιμα ή σνακ.
  • Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στο μαγείρεμα και στον προγραμματισμό των γευμάτων: Θα τα βοηθήσει στο να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες, να μάθουν τι σημαίνει καλή διατροφή και μαζί θα έχουν το πλεονέκτημα του να έχουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια.
  • Η υγιεινή διατροφή στο σπίτι ξεκινά από τα συστατικά που χρησιμοποιείτε: Το να ψωνίζουμε τα σωστά υλικά (π.χ. φρούτα και λαχανικά φρέσκα και εποχής), να αποφεύγουμε τα εκτός εποχής, τα προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα και να ετοιμάζουμε τις αγαπημένες μας συνταγές επιλέγοντας αγνά και απλά συστατικά οδηγεί πάντα σε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
  • Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας έλαια: Στο μαγείρεμα, στο ψήσιμο, στις σαλάτες, στις σάλτσες ή ακόμα στην επάλειψη, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα υγιεινά έλαια (κυρίως το ελαιόλαδο, που είναι φυσική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών συστατικών, το επίσης θρεπτικό σησαμέλαιο και σπανιότερα το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο) είναι πολύ σημαντικό κυρίως για την επίπτωση του λίπους στην καρδιά, αλλά και στο βάρος αφού πρέπει ακόμα και αυτά τα έλαια να τα χρησιμοποιούμε με πολύ προσοχή.
  • Περιορήστε τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή της οικογένειάς σας: Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και τους πολλούς χυμούς, το ζαχαρούχο τσάϊ και τα ζαχαρούχα ροφήματα καφέ και μάθετε να καταναλώνετε κυρίως νερό. Επίσης αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση γλυκών και κυρίως ετοιμάστε σπιτικά γλυκά με λιγότερη ζάχαρη και καλύτερης ποιότητας λιπαρά.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού (νατρίου): Αποφύγετε όσο μπορείτε τα συσκευασμένα τρόφιμα και επιλέξτε το προϊόν με την μικρότερη ποσότητα νατρίου. Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση κατά το μαγείρεμα, αντί για αλάτι και απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι για το καλό της καρδιάς σας.

Βιβλιογραφία:

  1. Burgoine TForouhi NGGriffin SJWareham NJMonsivais P. Associations between exposure to takeaway food outlets, takeaway food consumption, and body weight in Cambridgeshire, UK: population based, cross sectional study. BMJ. 2014 Mar 13; 348:1464.
  2. Hillier-Brown FCMoore HJLake AAAdamson AJWhite MAdams JAraujo-Soares VAbraham CSummerbell CD. The effectiveness of interventions targeting specific out-of-home food outlets: protocol for a systematic review. Syst Rev. 2014 Feb 24; 3:17.
  3. Hutfless SGudzune KAMaruthur NWilson RFBleich SNLau BDFawole OA,Anderson CASegal J. Strategies to prevent weight gain in adults: a systematic review. Am J Prev Med. 2013 Dec; 45 (6): 41-51.
  4. Jackson LW. The most important meal of the day: why children skip breakfast and what can be done about it. Pediatr Ann. 2013 Sep;42(9):184-7

http://www.kalikardia.gr/sosti-diatrofi-sto-spiti-gia-ugii-kardia/