/
2,220 Views0
Aντικαρκινική μοβ ντομάτα με ανθοκυανίνες και αντικαρκινική μπίρα με ρεσβερατρόλη
 
 Μια μοβ ντομάτα, γενετικά μεταλλαγμένη, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο, όπως ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες. 

 
'Αλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών. Είναι η πρώτη φορά που ένα τρόφιμο μεταλάσσεται γενετικά για να περιέχει αυτές τις ουσίες.

    Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature Biotechnology", ενισχύει την αντίληψη ότι τα φυτά μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με σκοπό να κάνουν πιο υγιείς τους ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερ. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), γι' αυτό η λήψη τους μέσω άλλων γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει.

    Η μετάλλαξη έγινε με την γενετική τροποποίηση δύο γονιδίων που ελήφθησαν από το φυτό αντίρρινο, τα οποία επιτρέπουν πλέον στις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνη. Τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μοβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες). "Το ευεργετικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο σημαντικό από ό,τι περιμέναμε", δήλωσε η βιολόγος Κάθι Μάρτιν από το βρετανικό Κέντρο βιοτεχνολογίας John Innes.

    Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα πάρουν χρόνο και το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί πώς ακριβώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στους καρκινικούς όγκους.

    Η βιοτεχνολογία τροφίμων μέχρι τώρα είχε εστιαστεί σε γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους που φέρνουν πλεονεκτήματα στους αγρότες, όπως π.χ. το καλαμπόκι που εκκρίνει μια φυσική τοξίνη, η οποία σκοτώνει τα έντομα και τα παράσιτα.

    Επίσης έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα με ωφέλιμες ουσίες, όπως το "χρυσό ρύζι" και οι γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α. Όμως κανένα προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση από ανθρώπους. Οι εχθροί της βιοτεχνολογίας επιμένουν ότι οι μεταλλάξεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα που μελετούν οι επιστήμονες.

    Και αντικαρκινική μπίρα;

Η χημική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού, θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, όπως έχουν δείξει εργαστηριακά πειράματα. Τώρα μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice χρησιμοποιεί γενετική μηχανική και προχωρά στη δημιουργία μπίρας που περιέχει ρεσβερατρόλη.

    Η επονομαζόμενη "BioBeer" θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διεθνή διαγωνισμό γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 8-9 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εκδήλωση στο χώρο της συνθετικής βιολογίας, όπου οι ανταγωνιζόμενες ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν τους δομικούς λίθους του DNA για να δημιουργήσουν ζωντανούς οργανισμούς με νέες παράξενες ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί βακτήρια που συμπεριφέρονται σαν φωτογραφικό φιλμ, καθώς και βακτήρια που μυρίζουν σαν μέντα όταν μεγαλώνουν και σαν μπανάνα όταν σταματάνε να μεγαλώνουν.

    Η ομάδα του πανεπιστημίου Rice τροποποίησε γενετικά τη μαγιά της μπίρας εισάγοντας σε αυτήν γονίδια που σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη. Η γενετικά τροποποιημένη μαγιά προκαλεί ζύμωση της μπίρας και ταυτόχρονα παράγει ρεσβερατρόλη. Η ειρωνεία είναι ότι μερικά από τα μέλη της ομάδας δεν έχουν καν τη νόμιμη ηλικία για να πίνουν μπίρα στις ΗΠΑ!

    Αν και οι νέοι ερευνητές θα παράγουν δοκιμαστικά κάποιες ποσότητες της τροποποιημένης μπίρας, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός πριν κάποιος την πιεί, αφενός γιατί σε πρώτη φάση θα περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες απαραίτητες για τα πειράματα και αφετέρου γιατί υπάρχει μόνο μια γενετικά τροποποιημένη μαγιά μπίρας, που προς το παρόν έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές Αρχές για κατανάλωση.

Πηγή: ΑΠE-www.express.gr