/
847 Views0
Υγεία
 
Γρήγορο βάδην εναντίον παχυσαρκίας
Το γρήγορο βάδισμα εξασθενεί τα γονίδια της παχυσαρκίας.
Αν όμως κάποιος, από την άλλη, κάνει κάθε μέρα μια ώρα γρήγορο περπάτημα, τότε η επίπτωση του καθισιού στη γενετική προδιάθεσή του μειώνεται κατά το ήμισυ περίπου.

Το καθιστικό στιλ ζωής ενισχύει τη γενετική προδιάθεση ορισμένων ανθρώπων για παχυσαρκία, ενώ αντίθετα το καθημερινό γρήγορο βάδισμα μπορεί να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αρνητική επίπτωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσιμπίν Τσι του τμήματος διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για πρώτη φορά μελέτησαν την επίπτωση που έχει η καθιστική ζωή, ιδίως οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο πάχος των ατόμων εκείνων, οι οποίοι έχουν γονίδια που ευνοούν την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 7.700 γυναικών και των 4.500 ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προϋπάρχουσα γενετική προδιάθεση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο πάχος, όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν επί 40 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν έξι ώρες τη μέρα.

Αν όμως κάποιος, από την άλλη, κάνει κάθε μέρα μια ώρα γρήγορο περπάτημα, τότε η επίπτωση του καθισιού στη γενετική προδιάθεσή του μειώνεται κατά το ήμισυ περίπου. Με άλλα λόγια, το καθημερινό βάδισμα με ταχύ ρυθμό μειώνει σημαντικά τη γενετική τάση προς την παχυσαρκία.

«Το μήνυμα είναι ότι ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την επίδραση των γονιδίων πάνω μας, αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητά μας και μειώνοντας την καθιστική ζωή»δήλωσε ο Τσιμπίν Τσι.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι πιθανότατα τα γονίδια ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες μελετούν πλέον όλο και πιο πολύ με ποιο τρόπο θα είναι δυνατό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να απαλλαγούν από την επιρροή των «παχύσαρκων» γονιδίων τους.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ