/
772 Views0
Οι παχύσαρκοι στο τελευταίο θρανίο
Τα παιδιά βάζουν στο περιθώριο τους υπέρβαρους συμμαθητές τους
 
 
«Χοντρός». «Βαρέλω». «Βουβάλι». «Φάλαινα»: είναι ορισμένοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους «στολίζουν» οι Έλληνες μαθητές τους συμμαθητές τους που έχουν παραπανίσια κιλά. Ταυτόχρονα, το υπέρβαρο παιδί στα μάτια των συμμαθητών του είναι «ο άσχημος, ο χαζός ή ο κακός της τάξης».

Τον ρατσισμό και το στίγμα βιώνουν από την ηλικία του δημοτικού τα παχύσαρκα παιδιά και μάλιστα από τους συνομιλήκους τους που είναι αδύνατοι και πιο «αποδεκτοί» από την κοινωνία. Αυτό δείχνει η έρευναμε θέμα τον στιγματισμό των παχύσαρκων παιδιών- που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι επιστήμονες έδωσαν ερωτηματολόγια σε 1.861 παιδιά ηλικίας 10-11 ετών (Ε΄ Δημοτικού) από 45 σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας. Τους ζήτησαν να απαντήσουν ποιον τύπο παιδιού θεωρούν πιο δημοφιλή (ποιος τους αρέσει περισσότερο). Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι: σε ένα αδύνατο παιδί, ένα παχύσαρκο, ένα παιδί με πατερίτσες, ένα σε αναπηρικό αμαξίδιο, ένα χωρίς το αριστερό του χέρι, ένα με μία ουλή στο πρόσωπο. Και στη συνέχεια να κατατάξουν τις προτιμήσεις τους.

Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (56,4%, 949 στον αριθμό) κατέταξαν το παιδί με τα παραπανίσια κιλά στην τελευταία ή προτελευταία θέση των προτιμήσεών τους! Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν μαθητές όλων των σωματικών διαπλάσεων (με κανονικό βάρος, υπέρβαροι, παχύσαρκοι, κάτω από το κανονικό). Πάντως, ακόμα και οι παχύσαρκοι μαθητές βαθμολόγησαν αυστηρά τους παχύσαρκους. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών (81,4%) κατέταξε το αδύνατο παιδί στην 1η ή στη 2η θέση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης«Ο στιγματισμός της παχυσαρκίας στα παιδιά. Έρευνα σε ελληνικά δημοτικά σχολεία», που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Αppetite»- δείχνουν ότι οι Έλληνες μαθητές είναι έντονα προκατειλημμένοι απέναντι στους συνομιλήκους τους με αυξημένο σωματικό βάρος, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί να προκληθούν σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς και δυσκολίες στην κοινωνικοποίησή τους εξαιτίας της αντιπάθειας και του χλευασμού που εισπράττουν από τους συμμαθητές τους. Μερικές από τις σοβαρές συνέπειες στα παχύσαρκα παιδιά που βιώνουν αυτόν τον στιγματισμό «μπορεί να είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η κατάθλιψη, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες στο εξωτερικό» λέει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος κ. Μαρία Κορώνη, από τους υπευθύνους της έρευνας.

Το πρότυπο του «αδύνατου»
Η εικόνα του «λεπτού» και «ωραίου» ανθρώπου που κυριαρχεί παντού στη σημερινή κοινωνία από την τηλεόραση, το σινεμά, τα περιοδικά, είναι η αιτία για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που βιώνουν από πολύ μικρή ηλικία τα παχουλά παιδιά και στη συνέχεια και οι μεγαλύτεροι, αναφέρουν οι ειδικοί. «Είναι σίγουρο ότι σε μεγάλο βαθμό ο στιγματισμός των παχύσαρκων οφείλεται στα πρότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία. Παλαιότερα ήταν διαφορετικά. Πιο… παχουλά. Σκεφτείτε ότι η Αφροδίτη της Μήλου δεν ήταν τόσο αδύνατη όπως είναι τα… σημερινά μοντέλα», αναφέρει ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Στ. Πιπεράκης που συμμετείχε στην έρευνα.

Παρόμοια είναι η άποψη που διατυπώνει η ψυχολόγος κ. Κορώνη, λέγοντας ότι καθημερινά παιδιά και μεγάλοι «βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από “λεπτές” φιγούρες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε- συμπληρώνει- πως τα παιδιά διαπαιδαγωγούνται από τους γονείς. Αλλά και οι γονείς τους, επηρεαζόμενοι από τα ερεθίσματα που δέχονται, τους περνούν μηνύματα για τα αποδεκτά πρότυπα του σωματικού βάρους». Προσθέτει δε ότι προκαταλήψεις για τους παχύσαρκους υπάρχουν και μέσα σε παιδικά βιβλία ή ταινίες.

ΠΗΓΗ: TA NEA