/
763 Views0
 
Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας γίνεται όλο και πιο επιβαρυντική για τη υγεία μας. Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά καταναλώνουν όλο και συχνότερα φαγητό έξω από το σπίτι και η διατροφή αυτή γίνεται ολοένα και χειρότερη, συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση αλλά και στη διόγκωση προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου ΙΙ σε παιδιά, η υπέρταση αλλά και η υπερλιπιδιαμία σε μικρές ηλικίες.

Για το λόγο αυτό αναφέρομαι σε μια πρόσφατη έρευνα από τις ΗΠΑ, που διερεύνησε αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη όσοι από τους λάτρεις του γρήγορου φαγητού, και ιδιαίτερα κορίτσια, που καταναλώνουν κατά μέσο όρο ένα γρήγορο μενού το οποίο είναι υψηλό σε λίπος και υψηλό σε θερμίδες τις 4 ημέρες της εβδομάδας προσλαμβάνουν τουλάχιστον 130 θερμίδες και 150
mgsνατρίου κάθε ημέρα, παράλληλα με το επιπλέον συνολικό και κορεσμένο λίπος, σε σχέση με όσα κορίτσια παρήγγειλαν γρήγορο φαγητό περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Αυτά τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση έτοιμου-γρήγορου φαγητού τύπου «fastfood» μπορεί να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της δίαιτας μας, όπως παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ArchivesofPediatricsandAdolescentMedicine» μόλις τώρα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους..
«Όσα κορίτσια τρώνε συχνά φαγητό fastfoodπροσλαμβάνουν πάρα πολύ λίπος, αλάτι και θερμίδες», δηλώνει η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας MarciaSchmidtαπό το παιδιατρικό νοσοκομείο του Cincinnatiστο Οχάϊο στο ReutersHealth. Αυτό όπως φάνηκε από την έρευνα αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο της σύστασης του φαγητού που καταναλώνουν όσο όμως και του μεγέθους της μερίδας. Το τελευταίο στοιχείο (μέγεθος μερίδας) έχει φανεί από τελευταίες μελέτες να παίζει έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση και διόγκωση του προβλήματος της παχυσαρκίας.  
Κατά συνέπεια, εάν τα κορίτσια μπορούν θέλουν να φάνε έξω, πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές με το τι παραγγέλνουν καθώς και το πόσο παραγγέλνουν. «Εάν τα κορίτσια τρώνε συχνά έξω από το σπίτι, και ιδιαίτερα σε ταχυφαγηγεία, είναι σημαντικό να κάνουν καλές επιλογές και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές και επιλεκτικές με το μέγεθος της μερίδας που παραγγέλνουν και καταναλώνουν» αναφέρει η συγγραφέας Schmidt.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Schmidtκαι των συνεργατών της, τα παιδιά και οι έφηβοι μαζί με τους φίλους τους τρώνε πλέον στην Αμερική περισσότερο στα ταχυφαγεία παρά στα σπίτια τους. Ειδικότερα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι καταναλώνουν γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σε αντικατάσταση του βασικού γεύματος που θα τρώγανε στο σπίτι τους. Ασφαλώς αυτά τα γεύματα είναι πλουσιότερα σε θερμίδες και λίπος, καθώς και σε αλάτι και χοληστερόλη και αντικαθιστούν γεύματα σπιτικά που θα ήταν πιο πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
Για να μελετήσουν λοιπόν πώς η κατανάλωση γρήγορου φαγητού επηρεάζει τη συνολική δίαιτα των κοριτσιών, οι επιστήμονες της συγκεκριμένης έρευνας μελέτησαν 2379 κορίτσια για 10 χρόνια! Κατά το μεγάλο αυτό διάστημα κατέγραφαν περιοδικά τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς και την ποσότητα φαγητού που κατανάλωναν.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα κορίτσια είχαν την τάση όλο και περισσότερο έτοιμο φαγητό καθώς μεγάλωναν. Τα κορίτσια που τρώγανε περισσότερο φαγητό τύπου fastfoodείχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, περισσότερες θερμίδες από λίπος (και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό κορεσμένο και τύπου τρανς λίπος), και βέβαια περισσότερο αλάτι (στοιχείο που συχνά δεν επισημαίνεται όσο πρέπει, αν και η υψηλή κατανάλωση του αλατιού έχει επίσης επιβαρυντική δράση για την υγεία όσο και το λίπος.
Η ερευνήτριαΔρ. Schmidtεξήγησε πως τα κορίτσια καταναλώνουν όλο και περισσότερο έτοιμο φαγητό όσο μεγαλώνουν, επειδή γίνονται και αισθάνονται όλο και πιο ανεξάρτητες, δεδομένου ότι μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο τύπου ταχυφαγείου και μόνες τους. Το φαγητό τύπου «Fastfood» φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστικό γιατί είναι συχνά φθηνότερο από άλλο φαγητό (σε άλλου τύπου εστιατόριο ή φαγητό με πιο υγιεινές επιλογές π.χ. σαλατικά). Ακόμα τα κορίτσια όπως δήλωσαν στους ερευνητές ένιωθαν μια κοινωνική πίεση να καταναλώσουν τέτοιο τύπου φαγητό, ενώ συχνά το φαγητό αυτό πουλιόταν ακόμα και στις καντίνες των σχολείων τους (στοιχείο που αποτελεί «αγκάθι» αλλά και δυσεπίλυτο πρόβλημα ακόμα και στη χώρα μας, παρόλη τη νομοθεσία και τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες) κάνοντας το έτοιμο φαγητό εύκολη και άμεση λύση για την πείνα.
Αυτές οι επιλογές είναι σίγουρο ότι θα βλάψουν την υγεία των κοριτσιών  μακροπρόθεσμα και η διατροφή τους θα γίνεται όλο και πιο ανθυγιεινή.