/
993 Views0

Του Χάρη Δημοσθενόπουλου ΜMedSci.SRD

Μερίδιο στην αποτυχία μίας δίαιτας δεν έχουν μόνο «κακές» και ανθυγιεινές επιλογές, αλλά και η υπερκατανάλωση «υγιεινών» και θερμιδικά πλούσιων τροφίμων. Η απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα ενός αρνητικού ισοζυγίου, δηλαδή της κατάστασης εκείνης όπου η κατανάλωση θερμίδων είναι υψηλότερη απλό την πρόσληψη, το οποίο καταλήγει σε έλλειμμα θερμίδων. Αυτό οδηγεί τον οργανισμό στον καταβολισμό της αποθηκευμένης ενέργειας στο σώμα, κυρίως με τη μορφή του σωματικού λίπους.

Για να δημιουργηθεί το αρνητικό ισοζύγιο δεν αρκεί όμως να περιορίσουμε μόνο τα επιβαρυντικά τρόφιμα, αλλά είναι απαραίτητο να προσέξουμε και την κατανάλωση των πιο υγιεινών τροφίμων, τα οποία μπορεί να είναι εξίσου πλούσια σε θερμίδες. Πρέπει δηλαδή να εντοπίσουμε και αν αποφύγουμε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, που όταν καταναλώνονται στη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος μπορεί να αποτελέσουν θερμιδικές «παγίδες».

Υγιεινά αλλά θερμιδικά πλούσια τρόφιμα

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία στη διατροφική εκπαίδευση ενός ατόμου που επιθυμεί να χάσει βάρος, και ταυτόχρονα να διαμορφώσει μία καλύτερη διατροφική συμπεριφορά, είναι να γίνει ο διαχωρισμός του διαιτητικού από το υγιεινό ή το παραδοσιακό τρόφιμο. Πρέπει να μάθουμε να εντοπίζουμε και να προσέχουμε τα τρόφιμα που αν και έχουν υψηλή διατροφική αξία, τα οποία αν και παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα ευεργετικά συστατικά, παράλληλα έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και τροφοδοτούν τον οργανισμό με αρκετές θερμίδες, οι οποίες συμβάλλουν εξίσου στην αύξηση της προσλαμβανόμενης ενέργειας.

Υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να δυσκολέψουν την απώλεια βάρους είναι:

Ελαιόλαδο: Στη χώρα μας, η οποία είναι μία ελαιοπαραγωγική χώρα της Μεσογείου, έχουμε μάθει να καταναλώνουμε αρκετό λάδι σε φαγητά και σαλάτες. Δεδομένου όμως ότι το ελαιόλαδο, όπως και όλα τα άλλα φυτικά λάδια, αποδίδει 130 kcal σε μία κουταλιά της σούπας, θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί παχαίνει όταν ξεπεράσουμε το «μέτρο» των 2-3 κουταλιών της σούπας.

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που έχει επιστρέψει δυναμικά στη διατροφή μας κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής, αντιλιπιδαιμικής και αντιοξειδωτικής του δράσης. Είναι πλούσιο σε πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά την ίδια στιγμή είναι πλούσιο σε θερμίδες (αποδίδει περίπου 90-100 θερμίδες/ κουταλιά της σούπας). Για αυτό 1-2 κουταλάκια του γλυκού είναι μία ικανοποιητική ποσότητα.
Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πολύτιμα τρόφιμα με πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά. Αποτελούν ιδανική λύση για σνακ και ενεργειακή τόνωση αλλά ταυτόχρονα αποδίδουν πολλές θερμίδες (φτάνουν τις 500 kcal/100 gr) και για αυτό είναι διατροφικά συστατικά που απαιτούν πραγματικά κατανάλωση «με μέτρο» αφού πολύ εύκολα μπορεί να τινάξουν στον αέρα την ενεργειακή μας πρόσληψη.

Προϊόντα ολικής άλεσης ή πολύσπορα: Τα προϊόντα ολικής όπως ψωμί, παξιμάδια, κριτσίνια, κράκερς ή δημητριακά πρωινού είναι ασφαλώς πιο υγιεινές επιλογές, από τα αντίστοιχα τρόφιμα από λευκό και επεξεργασμένο αλεύρι. Έχουν πιο πολλές ίνες και βιταμίνες και προσφέρουν περισσότερο κορεσμό, αλλά συνεχίζουν να περιέχουν πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες. Είναι τρόφιμα λοιπόν υγιεινά αλλά όχι «διαίτης», με συχνά υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, λόγω προστιθέμενης ζάχαρης και λιπαρών, και για αυτό απαιτούν προσοχή.

Βρώμη και μπάρες δημητριακών: Τα δημητριακά ολικής και όσα έχουν βάση τη βρώμη είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και ευεργετικά. Το ίδιο ισχύει με τις ενεργειακές μπάρες σε φούρνους και καταστήματα υγιεινής διατροφής, όπου αποτελούν πλέον μία συχνή επιλογή για όσους θέλουν κάτι υγιεινό. Πολλά όμως από αυτά τα τρόφιμα, αν και βασίζονται σε δημητριακά ολικής ή την πολύτιμη βρώμη, έχουν προσθήκη λίπους και ζάχαρης (από ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι ή σοκολάτα), για να επιτευχθεί η καλύτερη γεύση, στοιχείο όπως που ανεβάζει δραματικά τις θερμίδες τους.

Φρούτα και χυμοί: Και τα δύο περιέχουν φυσικά σάκχαρα και για αυτό είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε προσεχτικά, στα πλαίσια ενός υποθερμιδικού προγράμματος απώλειας βάρους. Ειδικότερα, οι χυμοί πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο, σε σχέση με τα φρούτα, δεδομένου ότι στερούνται φυτικών ινών, αποδίδουν τα σάκχαρά τους πιο γρήγορα, δημιουργώντας έτσι ένα πιο έντονο αίσθημα πείνας.

ΠΗΓΗ: http://www.kalikardia.gr/ygieines-pagides-stis-diaites-adunatismatos/