/
389 Views0

Η γαστρίτιδα είναι μία από τις συχνότερες πεπτικές διαταραχές. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο την έχει εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ ετησίως καταγράφονται 90 εκατομμύρια κρούσματα, σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη Global Burden of Disease Study (GBD). 

Η διαταραχή, που μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ενώ μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές αιτίες, από τη μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (είναι γνωστό και ως «το βακτήριο του έλκους») έως τη λήψη φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK) των ΗΠΑ.

Αν και η διατροφή δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση και στην πρόληψη της γαστρίτιδας, έχει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία, διότι «όποια φαρμακευτική αγωγή κι αν ακολουθηθεί, αν η διατροφή είναι ανεξέλεγκτη θα περιορίσει την αποτελεσματικότητά της» λέει ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας. 

«Ενα άστατο πρόγραμμα, με μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα και επιβαρυντικές τροφές (π.χ. λιπαρά, έτοιμο φαγητό, πολύ αλάτι, μπαχαρικά, φυτικές ίνες) μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πολύ πιο έντονα».

Τι να αποφεύγετε

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε φάσεις έξαρσης της γαστρίτιδας πρέπει:

* Να αποφεύγετε το καυτερό πιπέρι (μαύρο, κόκκινο), την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα, το πολύ αλάτι στο φαγητό, τα έτοιμα φαγητά με πολύ αλάτι (π.χ. αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά, παστά), τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τις πίτες με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα και κάθε τρόφιμο που ξέρετε ότι σας προκαλεί πεπτικά ενοχλήματα.

* Να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα, το φαγητό αργά τη νύχτα, τα τηγανητά ή/και πικάντικα φαγητά, τα φαγητά με πολλά λιπαρά (π.χ. κρέμες γάλακτος, τυριά με περισσότερα από 15% λιπαρά, πλήρες γάλα ή εβαπορέ, παχιά κρέατα, λιπαρά ψάρια), τα προϊόντα με σπόρους, σουσάμι, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς.

* Να περιορίσετε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξίδι, τον καφέ (ακόμη και τον ντεκαφεϊνέ), το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη, και να τα καταναλώνετε μόνο μαζί με φαγητό.

* Να προτιμάτε το βράσιμο, το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.

* Να κάνετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα και να μασάτε καλά το φαγητό σας.

* Να διακόψετε το κάπνισμα ή έστω να το περιορίσετε.

Τι μπορείτε να τρώτε

Στα τρόφιμα που ενδείκνυνται σε όσους έχουν γαστρίτιδα περιλαμβάνονται:

* Ψωμί σικάλεως ή ολικής άλεσης (χωρίς σπόρους), λευκό ψωμί ή φρυγανιές, πίτα αραβική ή ελληνική (ψημένες, χωρίς προσθήκη λίπους), απλά δημητριακά ολικής άλεσης (χωρίς σοκολάτα και πάρα πολλές φυτικές ίνες), ρύζι, μακαρόνια, βραστές πατάτες, κράκερς και μπισκότα με λίγα λιπαρά (χωρίς σπόρους ή σοκολάτα).

* Μικρές ποσότητες από βραστά λαχανικά (π.χ. κολοκύθι, καρότο) και λίγα ωμά (όχι πράσινα, ντομάτα, κρεμμύδι).

* Μικρές ποσότητες συγκεκριμένων φρούτων (π.χ. μήλο, αχλάδι) αλλά όχι εσπεριδοειδή, φράουλες, μούρα, σύκα, δαμάσκηνα (ούτε σε χυμό).

* Γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά, κίτρινα τυριά με λιγότερα από 12% λιπαρά, κότατζ τσιζ, κατίκι.

* Μαλακά, άπαχα κρέατα (π.χ. πουλερικά, φιλέτο μοσχαριού, ψαρονέφρι), ψάρια (αλλά όχι με πολλά λιπαρά όπως ο σολομός και η τσιπούρα), αβγά (έως τρεις κρόκοι την εβδομάδα), σούπες (χωρίς λιπαρά κρεατικά ή/και μπαχαρικά).

* Σος με λίγα λιπαρά, μαργαρίνη, φυτικές στερόλες, ζάχαρη, μέλι, ζελέ, μαρμελάδα (χωρίς κομμάτια φρούτων με σπόρους), κέικ με λίγα λιπαρά (χωρίς σοκολάτα), λίγο αλάτι και βότανα στο φαγητό, κέτσαπ και μουστάρδα.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο 

Τις πρώτες μέρες της γαστρίτιδας μπορείτε να φάτε:

Πρωινό: Γάλα με 1,5% λιπαρά (ή άπαχο τυρί) με 2 φέτες ψωμί (ή 2-3 λευκές φρυγανιές)

Δεκατιανό και απογευματινό: 1 κομπόστα (ή 1 φρούτο χωρίς φλούδα) ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ

Μεσημεριανό και βραδινό: 120 γραμμάρια άπαχο κρέας (ή άπαχο ψάρι ή στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα, χωρίς πέτσα) μαζί με λίγο ρύζι (ή ζυμαρικό ή πατάτες βραστές) χωρίς αλμυρή ή πικάντικη σάλτα, λίγο ψωμί (ή φρυγανιά), λίγα βραστά λαχανικά (π.χ. κολοκύθι, καρότο) με δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία – http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=25564&la=1