/
339 Views0
Τί είναι το Diabetes and Nutrition Study Group ;

Η Ομάδα Μελέτης για τον Διαβήτη και τη Διατροφή (Diabetes and Nutrition Study Group, DNSG) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) ιδρύθηκε το 1982, και έχει εργαστεί για την επίτευξη καλύτερων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τις κλινικές και μεταβολικές επιδράσεις της διατροφής σε σχέση με το διαβήτη, και την εφαρμογή της κατάλληλης διατροφικής θεραπείας σε διαβητικά άτομα.
Η ομάδα μελέτης (DNSG) διοργανώνει κάθε χρόνο, εδώ και 30 χρόνια, στα τέλη Ιουνίου, ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, στο οποίο τα μέλη και τα μελλοντικά μέλη της ομάδας συγκεντρώνονται έτσι ώστε να παρουσιαστούν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα στο πεδίο της διατροφής στο διαβήτη, αλλά και σε άλλα συναφή πεδία όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, η βαριατρική.αντιμετώπιση της και άλλα.
 ΤΑ μέλη του DNSG προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα στην Ευρώπη, αλλά και από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες. Τα μέλη της ομάδας είναι κυρίως γιατροί που ασχολούνται με το διαβήτη, αλλά και διατροφολόγοι-διαιτολόγοι και νοσηλευτές.
Η DNSG απονέμει επίσης ετήσια βραβεία σε νέους ερευνητές, και συγκεκριμένα ταξιδιωτικές επιδοτήσεις σε νέους ερευνητές ώστε να διευκολύνει τα ταξίδια τους και τη συμμετοχή τους στην ετήσια συνάντηση.
Ποιοι επιστήμονες είναι ιδρυτικά μέλη της Ομάδας;
Κάποια από τα βασικά ονόματα διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων που ίδρυσαν και συμμετέχουν στην Ομάδα είναι ο JimMann από το πανεπιστήμιο Ν. Ζηλανδίας), η MonikaToeller από το Πανεπιστήμιο του Düsseldorf (Γερμανία), οι Βασίλειος Καραμάνος, Νικόλαος Κατσιλάμπρος και Πάρης Χριστακόπουλος από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ελλάδα, ο KjeldHermansen από το Πανεπιστήμιο του Aarhus (Δανία), η AngelaRivellese και ο GabrieleRiccardi από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι από την Πανεπιστήμιο ….Ιταλία, ο AndreasF.H. Pfeiffer από το πανεπιστήμιο του Potsdam (Γερμανία), ο MattiUusitupa από το Πανεπιστήμιο του Kuopio (Φινλανδία) και ο Vladimir Vuksan από το Πανεπιστήμιο του Toronto (Καναδά).
Φέτος που είναι το 30th International Symposium on Diabetes and Nutrition, η διοργάνωση γίνεται στην Αθήνα (3η φορά στην Ελλάδα) και στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν οι επίκουροι καθηγητές Αναστασία Θανοπούλου (που είναι και Γραμματέας του Συμβουλίου της Ομάδας) και Κωνσταντίνος Μακρυλάκης και ο Κλινικός Διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, που είναι εδώ και πολλά χρόνια μέλη της Ομάδας του DNSG.
Εργασίες και μελέτες του DNSG
HOμάδα έχει παράξει μια σειρά από μελέτες και έρευνες που αφορούν το ρόλο της διατροφής στη θεραπεία του Διαβήτη. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ήταν οι κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής για την πρόληψη και τη θεραπεία του ΣΔ, που δημοσιεύτηκε το 2004, με τίτλο:
«Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention of diabetes mellitus» καισυγγραφείςτους: J.I. Mann (coordinator), Dunedin, New Zealand; I. De Leeuw, Antwerp, Belgium; K. Hermansen, Aarhus, Denmark; B. Karamanos, Athens, Greece; B. Karlström, Uppsala, Sweden; N. Katsilambros, Athens, Greece; G. Riccardi, Naples, Italy; A.A. Rivellese, Naples, Italy; S. Rizkalla, Paris, France; G. Slama, Paris, France; M. Toeller, Düsseldorf, Germany; M. Uusitupa, Kuopio, Finland; B. Vessby, Uppsala, Sweden, on behalf of the Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) of the European Association for the Study of Diabetes (EASD) (ΔημοσιεύτηκεστοNutr Metab Cardiovasc Dis (2004) 14: 373–394).
 
Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dnsgeasd.org/info/general/Home/get/0/0/default.htm
 
Στο φετινό Συμπόσιο, στο οποίο θα γίνει και ένας εορτασμός των 30 χρόνων του Συμποσίου θα υπάρξουν πολλές ομιλίες και εισηγήσεις σχετικά με επίκαιρα θέματα που αφορούν παραμέτρους της Διατροφής και του Διαβήτη, όπως: Τρόφιμα με πολυφαινόλες στο ΣΔ, Ο ρόλος των πρωτεϊνών και της Μεσογειακής Διατροφής στη ρύθμιση του ΣΔ, Ο ρόλος των διατροφικών συμπληρωμάτων, της βιταμίνης D και των neutraceuticals στο ΣΔ και άλλα.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συμποσίου μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: