/
1,040 Views0
4 φορές την εβδομάδα τρώμε έτοιμο ή πρόχειρο φαγητό
 
Τρώμε πρόχειρα και έτοιμα φαγητά, δεν ασκούμαστε, δεν περπατάμε, καθώς χρησιμοποιούμε το Ι.Χ. μας ακόμη και για κοντινές αποστάσεις, καπνίζουμε πολύ, ενώ κάνουμε δίαιτα για να ξαναπάρουμε μετά τα κιλά που χάσαμε…
 
Οπως έδειξαν τα στοιχεία μελέτης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, το 55% των Ελλήνων εργαζομένων δεν ασκείται καθόλου ή ασκείται λίγο (δηλαδή, έως 100 λεπτά/εβδομάδα). Το 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ιδιωτικό μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή) για να πάει στη δουλειά, ενώ το 55% κάνει χρήση του μεταφορικού του μέσου ακόμη και στην περίπτωση που διανύει κοντινές αποστάσεις.

Ετοιμο ή πρόχειρο φαγητό καταναλώνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 4 φορές την εβδομάδα. Το 51% των εργαζομένων έχει κάνει στο παρελθόν δίαιτα, ενώ από αυτούς το 48% κατάφερε να χάσει λιγότερο από 5% του αρχικού του βάρους. Το 31% όσων έχασαν βάρος από δίαιτα, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους ύστερα από αυτήν. Τέλος, οι Ελληνες εργαζόμενοι απαντούν ότι θεωρούν πιο δύσκολη την άσκηση (54%) από την τήρηση μιας δίαιτας (38%).

Η έρευνα της Alco, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της Europe Corporate Games 2007 και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, διεξήχθη στο πλαίσιο των αγώνων και της κοινωνικής τους εκστρατείας «Σήκω, Ενημερώσου Ζήσε!», η οποία είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην εργασία και το μείζον πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς και να αναδείξει την προσφορά του αθλητισμού στην καλή υγεία.

Οπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, «η έρευνα έδειξε για ακόμα μία φορά έναν πληθυσμό που τρέφεται λάθος, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ποσότητα, καπνίζει πολύ, αλλά κυρίως δεν έχει καθόλου δραστηριότητα και βρίσκει πολύ δύσκολο να κάνει οποιασδήποτε μορφής άσκηση. Εναν πληθυσμό που κινδυνεύει από την παχυσαρκία και όσα μεταβολικά νοσήματα τη συνοδεύουν».
* Η Επιστημονική Εταιρεία κατά της Παχυσαρκίας με αφορμή τη σημερινή ημέρα και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού έχει προετοιμάσει, όπως και το 2006, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μήνυμα, το οποίο υπενθυμίζει ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια και παροτρύνει για την ιατρική αντιμετώπισή της από τους ειδικούς.

Στον δυτικό κόσμο η παχυσαρκία είναι, μετά το κάπνισμα, η δεύτερη αιτία των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Ο ένας στους τρεις Αμερικανούς και ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρείται σήμερα παχύσαρκος. Παγκοσμίως η παχυσαρκία ευθύνεται για 2,6 εκατ. θανάτους ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο θάνατοι εκτιμάται ότι οφείλονται έμμεσα ή άμεσα στη νόσο.

Στην Ευρώπη, τα επίπεδα της νόσου έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και σήμερα το ποσοστό των ενηλίκων που είναι υπέρβαροι κυμαίνεται μεταξύ 30% και 80%, τη στιγμή που το 27% των ανδρών και το 38% των γυναικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιατρικής & Κοινωνίας, η παχυσαρκία είναι η αιτία για πάνω από το 10% των πρόωρων θανάτων που καταγράφονται στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε περίπου 7.000 θανάτους ετησίως, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη νόσο. Παράλληλα, τα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας αποκαλύπτουν ότι οι Ελληνες ενήλικες -άνδρες και γυναίκες- κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη των 27 όσον αφορά την παχυσαρκία!

Σημειώνεται ότι η «Επιστημονική Εταιρεία κατά της Παχυσαρκίας» είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία με επιστημονική, επιμορφωτική και κοινωφελή δράση. Σκοπός της είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθόδων πρόληψης και θεραπείας της παχυσαρκίας αλλά και στην επιμόρφωση επιστημόνων που ασχολούνται με τον τομέα.