/
1,191 Views0
 
Στη σημερινή οικονομική κατάσταση, πολλοί από εμάς ζουν με έναν χαμηλότερο προϋπολογισμό και αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τα έξοδα τους και μάλιστα ακόμα και αυτά της διατροφής. Παράλληλα, όμως, θέλουν και πρέπει να απολαμβάνουν νόστιμα και θρεπτικά γεύματα.
Τα παραπάνω «αγγίζουν» μάλλον πολύ περισσότερο τους φοιτητές που ζουν μόνοι μακριά από την οικογένεια όπου «μαγείρευε η μαμά» και, κυρίως, τους πρωτοετείς φοιτητές, που μετά τη χαρά της επιτυχίας στο πανεπιστήμιο, καλούνται να ζήσουν υγιεινά και όμορφα, αλλά με λίγα χρήματα. Με τις σωστές συμβουλές και λίγο προγραμματισμό, όμως, είναι δυνατό να ζουν τρώγοντας υγιεινά και σχετικά φθηνά.
Ξεκινήστε με ένα σωστό προγραμματισμό, κατανέμοντας τα χρήματά σας ανάλογα με τα έξοδα σας (ενοίκιο, ρεύμα, διατροφή, υγεία, διασκέδαση, βιβλία κλπ). Τώρα που ξέρετε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για τη διατροφή σας προσπαθήστε να θυμάστε τα παρακάτω:
1. Επικεντρωθείτε στην αγορά των τοπικών ειδών διατροφής, που δεν επιβαρύνονται και με έξοδα μεταφοράς και φτάνουν πιο γρήγορα και πιο φρέσκα κοντά σας.
2. Φροντίστε να αγοράζετε λαχανικά και φρούτα εποχής. Έτσι, απολαμβάνετε όλες τις θρεπτικές και οργανοληπτικές τους ιδιότητες στο μάξιμουμ, ενώ παράλληλα τα βρίσκετε σε πολύ καλές τιμές.
3. Εάν έχετε την δυνατότητα ετοιμάστε το φαγητό στο σπίτι σας. Έτσι επιλέγετε εσείς τις πρώτες ύλες, διασφαλίζετε την υγιεινή παρασκευή των γευμάτων και των σνακ και, παράλληλα, διαλέγετε τα τρόφιμα που αγαπάτε περισσότερο.
Ακόμα κι αν δεν είχατε «πειραματιστεί» με το μαγείρεμα, δείτε το σαν ένα δημιουργικό παιχνίδι. Θα βρείτε πολλές συνταγές, γρήγορες, εύκολες και προσιτές στο διαδίκτυο ή σε σχετικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (πχ facebook).
4. Δώστε σημασία στην ποικιλία, για να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να δώσετε στον εαυτό σας την δυνατότητα να μπορεί να επιλέξει τις πρώτες ύλες ανάλογα με την τιμή
5. Γράψτε τον κατάλογο των τροφίμων που θέλετε να αγοράσετε και μείνετε σταθεροί σε ό,τι είχατε αποφασίσει. Έχετε πάντα μαζί σας αυτόν τον κατάλογο πριν τα ψώνια. Όσο πιο προετοιμασμένοι είστε, τόσο λιγότερες θα είναι οι παρορμητικές αγορές που θα κάνετε.
6. Στο κατάστημα, ξεκινήστε τις αγορές από τα βασικά και απαραίτητα είδη. Με αυτό τον τρόπο θα γεμίσει καλάθι σας με τα υγιεινά τρόφιμα (όπως τα φρέσκα προϊόντα και κρέας, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τα τρόφιμα που δεν χρειάζεσθε και θα σας «θαμπώσουν» ίσως εκείνη την στιγμή, αλλά ίσως πετάξετε μετά, καθώς και λιγότερο χώρο για σκευάσματα της κατηγορίας «junk food». Θυμηθείτε ότι όταν θα βλέπετε ήδη γεμάτο το καλάθι με τα προαποφασισμένα τρόφιμα, θα νοιώσετε υποσυνείδητα ικανοποιημένοι. Επομένως, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα αποφύγετε πρόχειρα και ανθυγιεινά φαγητά.
7. Ελέγξτε την τιμή ανά κιλό και εξετάστε τι συμφέρει να αγοράσετε. Μικρή ή μεγαλύτερη συσκευασία? Μήπως χύμα? (π.χ. ζαμπόν, όσπρια κλπ.)
8. Όταν βρίσκετε έκπτωση σε τιμές, εξετάστε εάν πρόκειται για προϊόντα που συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. ελαιόλαδο, ζάχαρη κλπ) Αν ναι, κάντε τις κατάλληλες προμήθειες και εξοικονομείστε χρήματα . Προσέξτε όμως, να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο.
9. Εάν έχετε τη δυνατότητα να μαγειρεύετε, φροντίστε να ετοιμάζετε μεγάλες ποσότητες – ακόμη κι αν μένετε μόνοι. Πέρα από το γεγονός ότι κερδίζετε χρόνο, να ξέρετε ότι μπορείτε να χωρίσετε το φαγητό σε μερίδες και να το καταψύξετε. Με τον τρόπο αυτό θα πηγαίνετε λιγότερο για ψώνια (αποφεύγοντας τον κίνδυνο να παρασυρθείτε σε άσκοπες αγορές). Επίσης, όταν πεινάσετε ξαφνικά ή αν έρθουν απρόοπτα φίλοι στο σπίτι, θα έχετε ήδη έτοιμο κάτι υγιεινό και δεν θα «παρηγορηθείτε» με junk food κάνοντας κακό στην υγεία σας.
10. Σταματήστε «το πρόχειρο τυχαίο φαγητό». Υπολογίστε πόσα χρήματα δίνετε «απερίσκεπτα», για διάφορα ποτά με πολλή ζάχαρη ή σε τρόφιμα «κενά» (που δίνουν θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά), όπως γλυκά ή αλμυρά παρασκευάσματα με αμφίβολες πρώτες ύλες και συστατικά. Θα διαπιστώσετε ότι και τα χρήματα είναι πολλά, αλλά ακόμη ότι όλα αυτά σταματούν για λίγο την πείνα και γρήγορα ξαναπεινάτε πολύ. Πείτε, λοιπόν, όχι στο junk food και το σώμα σας και το πορτοφόλι σας θα σας ευγνωμονούν.
11. Τρώτε έξω όσο λιγότερο γίνεται. Μπορεί τα ταβερνάκια ή κάποια σνακ μπαρ να είναι μέρος της φοιτητικής ζωής, θυμηθείτε όμως ότι κανείς δεν ζει τρώγοντας συνέχεια έξω. Πρέπει να τρώτε συστηματικά τα πέντε γεύματα που χρειάζεσθε και δεν είναι δυνατόν να τα τρώτε όλα έξω. Κρατείστε τα χρήματα σας για μια ή δυο εξόδους την εβδομάδα. Έτσι θα μπορείτε να δώσετε περισσότερα χρήματα για κάτι πραγματικά υγιεινό και θα συνδυάσετε απόλαυση και ευεξία.
12. Μην πετάτε το φαγητό που σας έμεινε. Χρησιμοποιείστε το για παρασκευή άλλων φαγητών. Υπάρχουν πολλές προτάσεις και σίγουρα θα σκεφτείτε και μόνοι σας πολλές περισσότερες. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο που περίσσεψε μπορεί να προστεθεί σε μια ωραία σαλάτα εποχής, ή σε ένα σάντουιτς που θα πάρετε μαζί σας. Τα λαχανικά μπορούν να γίνουν σούπα ή να αναμιχθούν με τυριά, γάλα και αλεύρι και να σας δώσουν ένα ωραίο σουφλέ.
13. Εκπαιδευτείτε!
Μάθετε τα απλά , αλλά βασικά θέματα για τη διατροφή για να μπορείτε να επιλέγετε σωστά και να αντλείτε από την ετικέτα του τροφίμου τις πληροφορίες που θέλετε. Θα μάθετε έτσι ότι το λευκό κρέας (του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας) μπορεί να είναι πιο φθηνό, αλλά έχει και λιγότερα «κακά» λιπαρά και είναι πιο υγιεινό. Θα μάθετε ότι η «ταπεινή φθηνή» σαρδέλα είναι ένα πολύ υγιεινό ψάρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πλούσιο σε απαραίτητα ω –λιπαρά. Θα μάθετε ακόμα να ξεχωρίζετε τα ροφήματα ή τα είδη πρωινού σε αυτά που είναι φυσικά από αυτά που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και έτσι θα ξέρετε που αξίζει να δώσετε τα χρήματά σας.
14. Όταν τρώτε έξω, προσπαθήστε να μην ενδίδετε σε φαγητά που δείχνουν νόστιμα και χορταστικά. Φάτε μια υγιεινή σαλάτα που δεν στοιχίζει πολύ και μην περιφρονείτε τα παραδοσιακά λαδερά (π.χ. μελιτζάνες με φέτα) ή τα όσπρια (π.χ. γίγαντες) που είναι υγιεινά και φθηνά. Εάν θέλετε να πάρετε πρωτεΐνη, θυμηθείτε ότι τα λευκά κρέατα είναι και υγιεινά και φθηνότερα.