/
1 View0
Ποιες «κακές» τροφές μας κάνουν καλό;
Μεγαλώνοντας μάθαμε να μένουμε μακριά από κάποιες τροφές που πιστεύαμε ότι είναι βλαβερές για την υγεία μας. Είναι, όμως, στ’ αλήθεια επιβλαβείς ή μήπως είναι καιρός να φάμε επιτέλους λίγη σοκολάτα χωρίς τύψεις;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που μέχρι πρόσφατα έβλεπαν καφέ, κρασί, σοκολάτα και άλλαζαν δρόμο πιστεύοντας ότι αν παρασυρθούν και τα καταναλώσουν, μόνο κακό θα μπορούσαν να κάνουν στον εαυτό τους.
Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι έρευνες και οι μελέτες έχουν προχωρήσει κι έχουν πλέον ανακαλύψει θετικά στοιχεία σε κάποιες από τις παλαιότερα «απαγορευμένες» τροφές, που μας επιτρέπουν να τις απολαύσουμε -διατηρώντας πάντα το μέτρο- κι όχι απλώς να μη βλάψουμε τον εαυτό μας, αλλά να τον ευεργετήσουμε.
Πάρτε λοιπόν τη λίστα του σούπερ-μάρκετ, προσθέστε τις τροφές που καταπιέζατε τον εαυτό σας να αποφεύγει και «ρίξτε το έξω» στα επόμενα ψώνια σας.
  • Μπίρα: ευεργετική και βιταμινούχα
Τα νέα είναι καλά για τους λάτρεις του αλκοόλ, αφού δεν χρειάζεται να πίνουν αποκλειστικά και μόνο κρασί, έχουν κι άλλη ωφέλιμη επιλογή: την μπίρα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να έχει ακριβώς τα ίδια οφέλη για την υγεία με το κρασί, ενώ διαφορετική ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology έδειξε ότι όσοι πίνουν μπίρα με μέτρο έχουν κατά 31% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση καρδιοπάθειας. Το σημαντικό, βέβαια, που τονίζουν όλοι οι ειδικοί είναι ότι τόσο με το κρασί, όσο και με τη μπίρα, όταν ξεπερνάμε το μέτρο, τα οφέλη τους ως δια μαγείας εξαφανίζονται και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
  • Κόκκινο κρασί: η καλή πλευρά του αλκοόλ
Μεγαλώσαμε γνωρίζοντας ότι το αλκοόλ μας κάνει κακό, με τα χρόνια, όμως, οι έρευνες που αφορούν το κρασί και μάλιστα το κόκκινο, έδειχναν ότι αν το καταναλώνουμε με σύνεση, κάνουμε καλό στην υγεία και την καρδιά μας. Νέα φετινή μελέτη, όμως, έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη (φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) στο κόκκινο κρασί, μπορεί επίσης να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στήθος κι έτσι να αποτρέψει την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο Journal Federation of American Societies for Experimental Biology και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο, όπου οι επιστήμονες προσέθεταν ρεσβερατρόλη σε γραμμές καρκινικών κυττάρων, παρατηρώντας ότι εμποδιζόταν έτσι η ανάπτυξή τους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε άφοβα να πίνετε ποσότητες κόκκινου κρασιού, αλλά να καταναλώνετε 1-2 ποτηράκια την ημέρα με το φαγητό ή με την παρέα σας.
  • Καφές: η καφεΐνη του είναι ευεργετική
Οι περισσότεροι τον καταναλώνουν σαν μανιακοί κι άλλοι δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς αυτόν. Ευτυχώς γι’ αυτούς, πλήθος ερευνών έχει εξετάσει τα οφέλη του καφέ κι έχει καταλήξει στ’ ότι είναι πολλά και καταφέρνουν να ξεπεράσουν την όποια αρνητική επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό μας (αϋπνία, αύξηση στρες, αδυναμία συγκέντρωσης, αφυδάτωση κ.λπ). Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Archives of Internal Medicines μέσα στο 2011 και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πάνω σε περισσότερα από 50 χιλιάδες άτομα, έδειξε ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, φαίνεται να προστατεύει κυρίως τις γυναίκες από την κατάθλιψη. Ο λόγος γι’ αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι ότι η καφεΐνη μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου, μπλοκάροντας ορισμένους υποδοχείς χημικών ουσιών. Ακόμη, όμως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα, όπως επίσης και στο κατά πόσο ο καφές σχετίζεται με το άγχος.
  • Σοκολάτα: ένας γλυκός πειρασμός που μπορεί να μας κάνει καλό
Όταν ήμασταν μικροί, οι σοκολάτες στο σπίτι ήταν πάντα κρυμμένες, γιατί όλοι ξέραμε ότι τα γλυκά μας κάνουν κακό. Μεγαλώνοντας, μάθαμε ότι ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει καλό, σήμερα, όμως, οι έρευνες μας δείχνουν ακριβώς πώς μας ωφελεί. Ανασκόπηση μελετών που έγινε και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 1/3 και μάλιστα τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δεν έκαναν διαχωρισμό ανάμεσα στα είδη σοκολάτας που καταναλώνουμε. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όλων στις ποσότητες που καταναλώνουν, καθώς η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες. Οι ευεργετικές ιδιότητές της φαίνεται πως οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να εμποδίσουν την οξείδωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, η οποία οδηγεί σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Αβγά: βάλτε τα και πάλι στη διατροφή σας
Εδώ και χρόνια ξέραμε ότι τα αβγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, η οποία βρίσκεται στον κρόκο τους. Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα χοληστερίνης σε νεότερες μετρήσεις έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν και οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στη χρήση πιο εξελιγμένων πτηνοτροφών. Συν τοις άλλοις, τα αβγά παρέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σίδηρο, λουτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας. Η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία αναφέρει ότι μια μέτρια κατανάλωση αβγών μέσα στην εβδομάδα (1 κάθε μέρα για όσους δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη και 2-4 ανά βδομάδα για όσους έχουν) αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια, ενώ μπορείτε να προσαρμόζετε και τη χρήση τους μέσα σε συνταγές, αντικαθιστώντας π.χ. τα 2 ολόκληρα αβγά με 1 ολόκληρο και 2 ασπράδια.
  • Ποπ κορν: μια… κινηματογραφική συνήθεια που κρύβει οφέλη
Το σνακ που συνοδεύει την παρακολούθηση ταινιών έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τα κορεσμένα λιπαρά και το πλήθος θερμίδων που «φορτώνει» τον οργανισμό μας, οι οποίες μπορεί να φτάνουν και τις… 700, αλλά και για την υψηλή ποσότητα αλατιού, η οποία προστίθεται για νοστιμιά. Η πραγματικότητα μπορεί να μην απέχει πολύ από τα παραπάνω όσον αφορά τις συσκευασίες ποπ κορν που αγοράζετε στους κινηματογράφους, τα πράγματα, όμως, διαφέρουν για τα ποπ κορν που φτιάχνετε στο σπίτι, χωρίς βούτυρο, αλλά με λάδι και λιγοστό αλάτι, καθώς τότε απολαμβάνετε πραγματικά τα οφέλη τους. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τα ποπ κορν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, Κ, Β6 κ.ά) και μέταλλα (ασβέστιο, νάτριο, μαγγάνιο, φωσφόρο, μαγνήσιο κ.λπ), μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη όπως όλες οι τροφές ολικής άλεσης και αν δεν περιέχουν βούτυρο αποδίδουν μόλις 40 θερμίδες ανά φλιτζάνι.
  • Extra tip: Μασάτε αργά!
Μπορεί στην παιδική σας ηλικία να σας παρατηρούσαν συνεχώς οι γονείς σας, καθώς αργούσατε να τελειώσετε το φαγητό σας, σήμερα, όμως, οι έρευνες είναι με το μέρος σας, αναφέροντας ότι όσο πιο αργά τρώτε, τόσο περισσότερο ωφελείτε τον οργανισμό σας. Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στο Journal of the American Dietetic Association έδειξε ότι όσοι τρώνε γρήγορα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι, σε σχέση με αυτούς που τρώνε πιο αργά τα γεύματά τους. Καθίστε, λοιπόν, αναπαυτικά και απολαύστε τις παραπάνω –κι όχι μόνο- τροφές με την ησυχία σας, δίνοντας μια ανάσα υγείας στον οργανισμό σας.
Πηγή: clickatlife.gr