/
789 Views0
 
Η απλή σκέψη ορισμένων τροφίμων μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους αλλά είναι οι υγιεινές τροφές αυτές που θυμάστε πιο γρήγορα.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που ανακοινώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων στο Σικάγο.
Ο επικεφαλής της έρευνας Διατροφολόγος DavidVanata, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ashland του Ohio έδωσε σε 240 νέους ενήλικες έναν κατάλογο 62 τροφίμων και τους ζήτησε να αξιολογήσουν το καθένα σύμφωνα με την ευτυχία, την ευχαρίστηση, τον ενθουσιασμό και την ανακούφιση που τους προκαλούσε.
Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:
·                       Το υψηλότερο σκορ ευτυχίας είχαν το παγωτό σοκολάτα, το κέικ, τα σταφύλια και η πίτσα
·                       Το χαμηλότερο ποσοστό ευτυχίας το είχαν το τοφού, η σόγια, το αβοκάντο και ο σολομός
·                       Το υψηλότερο επίπεδο ευχαρίστησης και ενθουσιασμού ήταν παρόμοιο με της ευτυχίας αλλά περιλάμβανε και τα μπισκότα
·                       Το χαμηλότερο επίπεδο ευχαρίστησης και ενθουσιασμού ήταν παρόμοιο με της ευτυχίας αλλά περιλάμβανε και το κουνουπίδι
·                       Οι τροφές που έδιναν τα υψηλότερα επίπεδα ανακούφισης ήταν η σοκολάτα, το παγωτό, τα σταφύλια, τα μακαρόνια, το μήλο και το πορτοκάλι
·                       Γενικά, το υψηλότερο σκορ όσον αφορά τη συναισθηματική ανταπόκριση-σε συνδυασμό των παραπάνω συναισθημάτων-ήταν το παγωτό, η σοκολάτα και τα μπισκότα. Το χαμηλότερο σκορ είχαν το τοφού, η σόγια και το αβοκάντο.
Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν και το πόσο υγιεινές ήταν οι τροφές.
Τα αποτελέσματα σχετικά με το πόσο υγιεινά ήταν τα διάφορα τρόφιμα έδειξαν ότι οι τροφές με το χαμηλότερο σκορ κυρίως περιλάμβαναν σνακς, όπως γκοφρέτες, τσιπς μπισκότα και αναψυκτικά, ενώ με το υψηλότερο βαθμολογήθηκαν τα φρούτα και τα λαχανικά(μπρόκολο, μήλο, πορτοκάλι, καρότα, σταφύλια και ροδάκινο).
Ο Vanata έδωσε ένα κουίζ στους συμμετέχοντες σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να γυρίσουν ανάποδα τη σελίδα και να γράψουν όσες τροφές μπορούσαν να θυμηθούν από τη λίστα.
Οι συμμετέχοντες ανακάλεσαν σημαντικά περισσότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με τις μη υγιεινές. Ωστόσο δεν ήταν περισσότερο πιθανό να ανακαλέσουν τις τροφές με τα υψηλά σκορ συναισθημάτων είτε σε σχέση με τη γενική συναισθηματική ανταπόκριση στις τροφές είτε σε σχέση με την ευτυχία, τον ενθουσιασμό, τη χαρά και την ανακούφιση μόνο.
Οι λέξεις με συναισθηματική επένδυση δεν ανακαλέστηκαν περισσότερο σε σχέση με τις άλλες, ενώ οι υγιεινές τροφές συγκρατήθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις μη υγιεινές.
Η αιτία δεν είναι σαφής. Ο Καθηγητής δηλώνει ότι χρειάζεται νέα έρευνα σχετικά με το αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή οι αρνητικές συναιθησματικές αντιδράσεις στις τροφές επηρεάζουν τη μνήμη.

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΟΝΕΤ