/
667 Views0

H
προσθήκη στη δίαιτα τόσο του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (conjugatedlinoleicacid (CLA)) όσο και των ω-3  έχει φανεί, από προηγούμενες μελέτες, πως έχουν επίπτωση στη συσσώρευση λίπους και στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Παράλληλα όμως έχει φανεί ότι το CLAμπορεί να μειώσει την ινσουλινοευαισθησία, επίπτωση που μπορεί να αναστραφεί από την κατανάλωση των ω-3 LCPUFA.
Η συγκεκριμένη μελέτη προσπάθησε να διερευνήσει την επίπτωση της κατανάλωσης συνδυασμού CLAκαι ω-3 LCPUFA στην έκκριση της ινσουλίνης και τη γενικότερη ινσουλινοευαισθησία σε μη-διαβητικούς, νέους και ηλικιωμένους, λεπτούς και παχύσαρκους.
Ένας συνδυασμός CLA (3 g καθημερινά) μαζί με ω-3 LCPUFA (3 g καθημερινά) ή λάδι-control (6 g καθημερινά) δόθηκε τόσο σε λεπτούς (n=12; BMI 20–26 kg/m2) όσο και παχύσαρκους (n=10; BMI 29–35 kg/m2) νέους (20–37 ετών) ή λεπτούς (n=16) ή παχύσαρκους (n=11) μεγαλύτερους άντρες (50–65 ετών) για 12 εβδομάδες.
Μετά τη λήψη CLA/ω-3 LCPUFAδεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, ινσουλίνης ή C-πεπτιδίου, σε σχέση με τη λήψη του λαδιού-control. Ούτε η έκκριση ινσουλίνης, ούτε η ινσουλινοευαισθησία δεν επηρεάστηκε από το συνδυασμό CLA/ω-3 LCPUFAστους λεπτούς ή τους παχύσαρκους νέους συμμετέχοντες ή στους πιο μεγάλους, λεπτούς συμμετέχοντες.
Η μελέτη αυτή έδειξε όμως ότι αν και δεν υπάρχει κάποια ευεργετική επίπτωση της λήψης του συνδυασμού CLA/ω-3 LCPUFAστην δυσλειτουργία των β-κυττάρων ή στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η ινσουλινοευαισθησία στους μεγαλύτερους και παχύσαρκους συμμετέχοντες μπορεί να μειωθεί όταν λαμβάνουν CLA/ω3 (P=0.024).