/
648 Views0
vegan

Μια ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 50 μελέτες έδειξε για μία ακόμα φορά ότι οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη και του γαστρεντερικού καρκίνου. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE  διαπίστωσε ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί επίσης να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις — όπως η LDL χοληστερόλη, το υψηλό σωματικό βάρος και η φλεγμονή – καθώς και όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας επισκόπηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια φυτική διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και θανάτου. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE, ανέλυσε τα αποτελέσματα σχεδόν 50 μελετών που δημοσιεύθηκαν από το 2000 έως το 2023. Οι μελέτες εξέτασαν τις επιπτώσεις στην υγεία είτε της χορτοφαγικής δίαιτας είτε των αγωγών vegan, που περιορίζουν κάθε τροφή που προέρχεται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών.

Προέκυψαν συμπεράσματα που δείχνουν ότι και τα δύο πρότυπα διατροφής συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και ισχαιμικής καρδιακής νόσου (καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται από στένωση των αρτηριών). Συγκεκριμένα, οι δίαιτες φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και γαστρεντερικών καρκίνων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες συσχετίστηκαν με μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού σωματικού βάρους, της φλεγμονής και της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης. Η έρευνα δείχνει, γενικά, ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να είναι ωφέλιμη και η λήψη μικρών βημάτων προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος αυστηρός vegan για να δει μερικά από αυτά τα οφέλη. Φαίνεται ότι ακόμη και η μείωση μιας ή δύο ημερών την εβδομάδα της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων μπορεί να έχει οφέλη με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια, αξίζει να επισημανθεί ότι μια χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να βασίζεται κυρίως σε επεξεργασμένα άμυλα και ζάχαρη, τα οποία θεωρούμε ότι είναι το χειρότερο διατροφικό μοτίβο. Έτσι για να είναι υγιεινή μία διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σόγια, φασόλια και μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Πηγη: www.nbcnews.com

Capodici A, Mocciaro G, Gori D, Landry MJ, Masini A, Sanmarchi F, Fiore M, Coa AA, Castagna G, Gardner CD, Guaraldi F. Cardiovascular health and cancer risk associated with plant based diets: An umbrella review. PLoS One. 2024 May 15;19(5):e0300711.