/
121 Views0
Πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν διάφορες ανάγκες του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω από αυτά. Έλληνες ειδικοί, που μίλησαν στην 5η Διημερίδα που διοργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, προειδοποιούν ότι κάποια συμπληρώματα διατροφής περιέχουν απαγορευμένες ουσίες που μπορεί να απειλήσουν την υγεία, κάτι που μπορεί να κάνει και η υπερκατανάλωση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που στις συνιστώμενες δόσεις είναι απαραίτητα για καλή υγεία.

Η υπερβολική χρήση των συμπληρωμάτων, χωρίς ενδεχομένως τον έλεγχο των ειδικών, μπορεί να βλάψουν την υγεία, γιατί μπορεί ο οργανισμός μας να μην αντέχει άλλα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, ένας άλλος κίνδυνος είναι να αλληλεπιδρούν τα συμπληρώματα με κάποια φάρμακα που μπορεί να παίρνει κάποιος. Εκτός αυτού όμως, στο εμπόριο κυκλοφορούν συμπληρώματα που φέρουν παραπλανητικές ετικέτες, ενώ σε κάποια έλεγχοι εντοπίζουν ακόμα και απαγορευμένες ουσίες. Μάλιστα, ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τόνισε ότι «Είναι πολλές οι ουσίες που έχουν κριθεί επικίνδυνες και έχουν επίσημα απαγορευθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ή τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της Ελλάδας, αλλά συνεχίζουν να περιέχονται σε συμπληρώματα που κυκλοφορούν παράνομα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα απαγορευμένων ουσιών είναι η εφεδρίνη, που προέρχεται από το φυτό εφέδρα (Ma Huang), και μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς, εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και επιληπτικές κρίσεις. Άλλες απαγορευμένες ουσίες είναι το αριστολοχικό οξύ (aristolochic acid), η κάβα (kava), η ανδροστενεδιόνη (androstenedione) κ.ά.
Ο κ. Δημοσθενόπουλος, στην 5η Διημερίδα, τόνισε ότι «Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός που έχει ορισθεί η μέγιστη ασφαλής ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που πρέπει να λαμβάνει κανείς. Η ποσότητα αυτή βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και έχει καθορισθεί με βάση τον βαθμό ευαισθησίας για διάφορες ομάδες καταναλωτών και σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη από διαιτητικές πηγές». «Γνωρίζουμε πως καταναλώνοντας καθημερινά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, λαμβάνουμε μια σημαντική ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών», πρόσθεσε. Για να κλείσει λέγοντας ότι «Ακολουθώντας, εξάλλου, μια υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες των τροφίμων στις σωστές αναλογίες και ποσότητες, προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται».

Από το site eLIBERTA