/
348 Views0
Είναι η μοναδική βιταμίνη που συνθέτει ο άνθρωπος με τη βοήθεια του ήλιου, ενώ υπάρχει μόνο σε περιορισμένες ποσότητες στα διάφορα λιπαρά τρόφιμα. Ο λόγος για τη βιταμίνη D, μία πολύ σημαντική λιποδιαλυτή βιταμίνη, που ο ρόλος της είναι καταλυτικός για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.  
Που χρειάζεται
Η βιταμίνη D είναι μία πολύ σημαντική βιταμίνη και επιτελεί έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο για τον άνθρωπο. Γιατί; Επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ασβέστιο  και το φωσφόρο καθώς είναι απαραίτητη για την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. (Το ασβέστιο είναι ένα από τα πλέον σημαντικά μέταλλα καθώς είναι υπεύθυνο για την καλή κατάσταση του σκελετού μας και σημαντικό για την καλή υγεία των δοντιών μας και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο φωσφόρος συμβάλλει επίσης στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών μας.). Επιπλέον, τελευταία έχει φανεί ότι η βιταμίνη D βοηθά – όπως και το ασβέστιο – στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του μυϊκού συστήματος αλλά και πιθανώς προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέος εντέρου). 
Η έλλειψή της
Μπορεί  να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα στα οστά και το σκελετό, κάνοντάς τα πιο αδύναμα. Έτσι, έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση και έχει μάλιστα φανεί από έρευνες ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που έχουν πάθει κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. 
Συνιστώμενη ημερήσια δόση
Κατά  μέσο όρο χρειαζόμαστε κάθε μέρα 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D, την οποία παίρνουμε κατά κανόνα από τον ήλιο (σε ποσοστό μέχρι και 90%) καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα για να συντεθεί στη συνέχεια η βιταμίνη D. Τι χρειάζεται να κάνουμε για να τη συνθέσουμε; Να καθόμαστε συχνά, αν είναι δυνατόν καθημερινά για 15 περίπου λεπτά (ανάλογα με το χρώμα τους δέρματός μας, αν είμαστε ανοιχτόχρωμοι η βιταμίνη D θα παραχθεί πιο γρήγορα) στον ήλιο αφήνοντας ακάλυπτο το πρόσωπο και τα χέρια μας (χωρίς αντηλιακό ή με χαμηλό δείκτη προστασίας).
**  πρέπει εδώ νομίζω να αναφερθεί ότι λόγω της βλαβερής ακτινοβολίας αυτό πλέον εγκυμονεί κινδύνους και είναι και ένας από τους λόγους που και η απορρόφηση της βιταμίνης μειώνεται και αυξάνονται τα προβλήματα με τα οστά.
Η βιταμίνη που συνταγογραφείται
Για όλους  όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση  ή είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών, συχνά μαζί με ασβέστιο ή / και άλλα  αντιοστεοπορωτικά φάρμακα.  
Η υπερβολική πρόσληψή της
Σε πολύ μεγάλες δόσεις η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει το ασβέστιο στο αίμα και αργότερα να δημιουργηθούν έτσι πέτρες στα νεφρά. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν, σε ασθενείς με σχετικό ιστορικό, ένα μήνα αφού ξεκινήσουν να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D να κάνουν εξετάσεις για να ελέγξουν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα και τα ούρα τους.  
Πηγές
Περιορισμένες ποσότητες της βιταμίνης D περιέχουν κάποια τρόφιμα όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός) και κάποια θαλασσινά (π.χ. στρείδια). Επομένως είναι προφανές ότι η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος και ότι η διατροφή λειτουργεί επικουρικά.
Ευχαριστούμε  για τη συνεργασία τον κύριο Χάρη Δημοσθενόπουλο MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο – βιολόγο, Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων για Αγγειακά Νοσήματα https://www.dimosthenopoulos.gr/
Περιοδικό: VITA