/
918 Views0
Τα dressings βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όμως χωρίς το σωστό τύπο και ποσότητα dressing δεν προσφέρουν ιδιαίτερο όφελος, δείχνει μια μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue.
Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έτρωγαν σαλάτες με dressings που είχαν σαν βάση κορεσμένα, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά. Οι ερευνητές διενήργησαν αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, η β-καροτίνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Molecular Nutrition & Food Research, διαπίστωσε ότι οι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά σάλτσες απαιτούσαν το ελάχιστο ποσό λίπους για να απορροφηθούν τα καροτενοειδή, ενώ οι σάλτσες με κορεσμένα και τα πολυακόρεστα λιπαρά απαιτούσαν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους για να υπάρχει το ίδιο όφελος.
Ο Mario Ferruzzi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων στο Purdue δήλωσε ότι η κατανάλωση μιας σαλάτας με dressing χωρίς λιπαρά προσφέρει μεν λίγες θερμίδες, παράλληλα όμως ο καταναλωτής χάνει μερικά από τα οφέλη των λαχανικών.
Για τις ανάγκες της μελέτης, 29 άτομα τράφηκαν με σαλάτες που περιείχαν βούτυρο ως κορεσμένο λίπος, έλαιο canola ως μονοακόρεστο λίπος και καλαμποκέλαιο ως πολυακόρεστο λίπος.
Κάθε σαλάτα σερβιρίστηκε με 3 γραμμάρια, 8 γραμμάρια ή 20 γραμμάρια λίπους από το dressing.
Το σογιέλαιο πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά ήταν το πλέον δοσοεξαρτώμενο. Όσο περισσότερο ήταν το λίπος στη σαλάτα, τόσο περισσότερα καροτενοειδή απορροφήθηκαν. Το κορεσμένο λίπος του βουτύρου ήταν επίσης δοσοεξαρτώμενο, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Τα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά dressings, όπως η ελαιοκράμβη (canola) και το ελαιόλαδο, οδήγησαν σε απορρόφηση καροτενοειδών, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η πηγή λιπιδίων μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν χαμηλότερα λιπαρά, αλλά επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την απορρόφηση των καροτενοειδών από φρέσκα λαχανικά.
Πηγή: Purdue.edu/www.foodbites (Sofia Neta)