Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, βουτύρου και άλλων τροφίμων με πολλά κορεσμένα λίπη «χαλάει» μακροπρόθεσμα τη μνήμη, ενώ τα «καλά» λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς) την προστατεύουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία από 6.183 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίες επί μία τετραετία υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.
Κατά την έναρξη της μελέτης, εξάλλου, είχαν συμπληρώσει αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.
Με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, οι ερευνητές κατήρτισαν έναν «πίνακα βαθμολογίας» για κάθε εθελόντρια, που συνόψιζε τις αλλαγές στη μνήμη και στην σκέψη της με το πέρασμα του χρόνου. Όσο χαμηλότερη ήταν η συνολική βαθμολογία της, τόσο περισσότερο είχε εκφυλιστεί η μνήμη της.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μνήμη τους (όπως τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες εθελόντριες έτρωγαν τα περισσότερα τρόφιμα με κορεσμένα λίπη, απέκτησαν την χειρότερη μνήμη.
Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις του κρέατος, του βουτύρου, της κρέμας γάλακτος, των τηγανητών και των κάθε είδους ανθυγιεινών τροφίμων, είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν συνολική βαθμολογία στα κατώτερα επίπεδα.
Αντιθέτως, όσες ανέφεραν πως έτρωγαν τα περισσότερα μονοακόρεστα λίπη (υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα αβοκάντο και το ηλιέλαιο), είχαν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κακή βαθμολογία στα τεστ μνήμης.
Η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών και τρανς λιπαρών οξέων δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αλλαγές στη μνήμη – ούτε φάνηκε να παίζει ρόλο η συνολική κατανάλωση λίπους.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Annals of Neurology», τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως όταν το θέμα είναι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, σημασία δεν έχει πόσα λίπη τρώει κανείς, αλλά τι είδους λίπη είναι αυτά.
«Όποιος θέλει να διαφυλάξει τις νοητικές λειτουργίες του, καλό είναι να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει ή να υποκαταστήσει τα λίπη στη διατροφή του, περιορίζοντας τα κορεσμένα και αυξάνοντας την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπών», συνέστησε η δρ Ολίβια Ι. Οκερέκε, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Χάρβαρντ.
«Η αντικατάσταση των “κακών” λιπών με “καλά” λίπη είναι μια απλή διατροφική αλλαγή που μπορεί να μας προστατεύσει από την εκφύλιση της μνήμης».
Η έκπτωση της μνήμης μπορεί να αποτελέσει προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων ανοιών.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Πατώντας “Αποδοχή”, αποδέχεστε όλα τα cookies.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά τα cookie, τα cookie που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookie τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησης σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookie. Ωστόσο, η εξαίρεση από ορισμένα από αυτά τα cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησης σας.
Τα απαραίτητα cookie είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο cookie που διασφαλίζουν βασικές λειτουργίες και δυνατότητες ασφάλειας του ιστότοπου. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία.
Τυχόν cookie που ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρήστη μέσω αναλυτικών στοιχείων, διαφημίσεων, άλλων ενσωματωμένων περιεχομένων χαρακτηρίζονται ως μη απαραίτητα cookie. Είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί η συναίνεση των χρηστών πριν από την εκτέλεση αυτών των cookies στον ιστότοπό σας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν έχω καμία σχέση με τα δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν την εικόνα μου, το όνομα μου και την ιδιότητα μου και με εμπλέκουν στην προώθηση και προβολή σκευασμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους και λίπους αλλά και τη ρύθμιση του ζαχάρου, τα οποία και έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ ως επικίνδυνα και χωρίς καμία έγκριση. Επειδή φαίνομαι να υποστηρίζω την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών θα ήθελα να επισημάνω και να κάνω απόλυτα σαφές ότι τα σκεύασματα ΚΕΤΟ DIET, SUGANORM και DIETONUS -ή όποιο άλλο μπορεί να προκύψει- είναι μη εγγεκριμένα από τον ΕΟΦ, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και σίγουρα εγώ ως κλινικός διαιτολόγος δεν τα προωθώ.
Πρόκειται για ενέργεια παραπλάνησης και απάτη και για το λόγο αυτό και έχω ενημερώσει τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.