Οι ηλικιωμένοι με αρθρίτιδα παρουσιάζουν χαμηλότερο βαθμό διατροφικού κινδύνου και αυξημένο κίνδυνο για κακή διατροφή, είτε έχουν λειτουργική έκπτωση είτε όχι, έναντι αυτών που δεν έχουν αρθρίτιδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Scientific Reports. Το 2018, το 46,9% των Καναδών άνω των 65 ετών έπασχε από αρθρίτιδα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που επηρεάζονται από καταστάσεις αναπηρίας (όπως η αρθρίτιδα) είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υποσιτισμό. Η σχέση μεταξύ διατροφικής κατάστασης και αρθρίτιδας είναι πολύπλοκη και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας, καθώς και τις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Για παράδειγμα, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει την επιδεξιότητα ή την ικανότητα να στέκεται όρθιος για την προετοιμασία του φαγητού, ενώ η κούραση που υπάρχει σε ορισμένες μορφές αρθρίτιδας μπορεί να μειώσει την ενέργεια για το μαγείρεμα ή το φαγητό. Επειδή ο υποσιτισμός έχει συνδεθεί με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η έγκαιρη ανίχνευση ευάλωτων ατόμων μπορεί να επιτρέψει έγκαιρες παρεμβάσεις και βελτιωμένα αποτελέσματα.
Ενώ η σχέση μεταξύ αρθρίτιδας και λειτουργικής ανεπάρκειας έχει εδραιωθεί, η συμβολή διαφορετικών τύπων αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα, και άλλων εξωτερικών παραγόντων στην ανάπτυξη λειτουργικής ανεπάρκειας και περαιτέρω στην ανάπτυξη διατροφικού κινδύνου, είναι λιγότερο κατανοητή σύμφωνα με το άρθρο. Ο Bennett, MSc, RD, της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Concordia, στο Μόντρεαλ, και οι συνεργάτες του έγραψαν ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη σχέση μεταξύ της αρθρίτιδας, του διατροφικού κινδύνου και του ρόλου της λειτουργικής έκπτωσης σε αυτή τη σχέση.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάϊο οδήγησε σε αποτελέσματα που υπογραμμίζουν την παρουσία μιας συσχέτισης μεταξύ της αρθρίτιδας με χαμηλότερες βαθμολογίες διατροφικού κινδύνου και υψηλότερου διατροφικού κινδύνου σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Καναδών ενηλίκων μεταξύ 45 και 85 ετών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ διατροφής και αρθρίτιδας είναι πολυπαραγοντική, πιθανότατα προκαλείται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυσικών, ψυχολογικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αλλά και τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσους σε αυτές τις ηλικίες απαιτούν περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ αρθρίτιδας και διατροφής σε συγκεκριμένες ομάδες και για την ενημέρωση προσαρμοσμένων προληπτικών παρεμβάσεων και τη βελτίωση των κλινικών πρακτικών.
Bennett R, Demmers TA, Plourde H, Arrey K, Armour B, Ferland G, Kakinami L. Arthritis is associated with high nutritional risk among older Canadian adults from the Canadian Longitudinal Study on Aging. Sci Rep. 2024 May 11;14(1):10807.