/
2,266 Views0
Τα καλύτερα και χειρότερα γεύματα για διαβητικούς
 
Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αρχικά, αν κάποιος νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να δοθεί έμφαση στο σωματικό του βάρος. Καλό είναι στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (Δείκτης Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] >25kg/m2), η πρόσληψη ενέργειας να μειωθεί κατά 500-1000 Kcal/ημερησίως κάτω των υπολογιζόμενων ημερήσιων αναγκών του συγκεκριμένου ατόμου, με στόχο ο ΔΜΣ να φθάσει στο 25 kg/m2. Αν αυτό είναι δύσκολο, θα πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί το σωματικό βάρος κατά 5 -10%, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας (άσκηση), που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου.
Παλαιότερα, επικρατούσε η αντίληψη ότι ένας διαβητικός, δεν πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (ζάχαρη ή άμυλο). Νεότερες όμως έρευνες, έχουν δείξει ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον διαβητικό ασθενή και πρέπει να καλύπτουν το 45-55%της ημερησίας πρόσληψης. Επίσης, δεν έχει σημασία μόνο η μορφή των υδατανθράκων, αλλά η ποσότητά και ο καταμερισμός τους μέσα στην ημέρα. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, αυτές πρέπει να καλύπτουν το 10-20% της ημερήσιας ενέργειας και καλό είναι να προέρχονται από ψάρια, άπαχο κρέας ή κοτόπουλο ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Η πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30-35% της ολικής ενέργειας, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Τέλος, η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών(λιπαρά ψάρια) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της προσλαμβανομένης ενέργειας Επομένως, ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις, όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό.
Διατροφικές συστάσεις για διαβητικούς: 
 • Καταμερισμός των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα.
 • Προτίμηση σε σύνθετους υδατάνθρακες, μη επεξεργασμένα τρόφιμα (ρύζι- μακαρόνια ολικής αλέσεως)
 • Μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες περίπου) 
 • Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων 
 • Κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως)  
 • Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους- αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών 
 • Με μέτρο κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού. Η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης είναι επιθυμητή 
 • Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Καλές πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά ψωμί κ.ά.).
 • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, θα πρέπει να έχουν γεύματα σε σταθερές ώρες μέσα στην ημέρα 
 • Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Επιλογή υγιεινού τρόπου μαγειρέματος (βραστά, ψητά ή στον ατμό)  
 • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας, περπάτημα 20-30 λεπτά καθημερινά 
Κάποια παραδείγματα γευμάτων που καταναλώνουν ασθενείς με διαβήτη αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα. Το αν αποτελούν τελικά «καλές» ή «κακές» επιλογές φαίνεται από την ανάλυση των θερμίδων και υδατανθράκων που περιέχουν.
  “ΚΑΛΕΣ” ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ    ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal) ανά μερίδα   ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (gr)   “ΚΑΚΕΣ” ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ    ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal) ανά μερίδα  ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (gr)   
   Μακαρόνια ολικής αλέσεως με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και φέτα    369    48   Ψάρι τηγανιτό με σάλτσα μαγιονέζας και πατάτες τηγανιτές      910    92
  Καλαμάρια γεμιστά με τυρί και λαχανικά    323    8    Χάμπουργκερ με μπιφτέκι, μπέικον, συνοδευμένο με πατάτες τηγανιτές   2700   309 
  Σολομός με σως μουστάρδας   241     7    Τηγανιτό κοτόπουλο με πουρέ πατάτας    1030   96 
  Κοτόπουλο με λιαστή τομάτα    345   20   Σάντουιτς με τόνο και μαγιονέζα, συνοδευμένο και τσιπς και ζαχαρούχο αναψυκτικό  1059      183
Επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια “σιωπηλή” νόσος, καλό θα ήταν να διατηρείται τα σάκχαρα σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να τρέφεστε πιο υγιεινά. Γι’αυτό μπορείτε να επιλέξετε τις “καλές” επιλογές γευμάτωνν που είναι χαμηλές σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά πάνω απ’ όλα νόστιμες και εύκολες στην παρασκευή τους. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αυτό που πρέπει να κάνουν κατά κύριο λόγο, είναι να οργανώνουν τα γεύματα τους και όχι να αποκλείουν ομάδες τροφίμων από το ημερήσιο διαιτολόγιο τους. Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει οργάνωση και όχι στέρηση!
 • Βιβλιογραφία
  • Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαχείριση του διαβητικού ασθενούς (2011). Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Available from: http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf
  • Best and Worst Meals for Diabetes-Savvy Dining. Reviewed by Brunilda Nazario, MD on February 22, 2012. Available from: http://diabetes.webmd.com/ss/slideshow-diabetes-meals?ecd=wnl_wlw_050212
  • Guidelines ease up on glycemic control for some patients with type 2 diabetes. Mitka M. JAMA 2012. Jun 6;307(21):2243-4.
  • Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes. NutHussain TA, Mathew TC, Dashti AA, Asfar S, Al-Zaid N, Dashti HM. Nutrition 2012 .Jun 5.
 • www.mednutrition.gr
 • http://www.mednutrition.gr/ta-kalytera-kai-heirotera-geymata-gia-diabitikoys