/
623 Views0
Από τις 9-12 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Λυών της Γαλλίας το 19ο Συνέδριο Παχυσαρκίας της ΕΑSΟ. Η θεματολογία του Συνεδρίου κάλυπτε 6 ενότητες:
1)    Περιβάλλον και πρόληψη
2)    Επιδημιολογία της παχυσαρκίας
3)    Η βιολογία της παχυσαρκίας και τα εμπλεκόμενα όργανα του σώματος
4)    Γονίδια, μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί
5)    Κλινική πρακτική και διαχείριση συμπεριφοράς
6)    Παιδική παχυσαρκία

Στο Συνέδριο καλύφθηκαν μέσα από προφορικές ανακοινώσεις και ομιλίες, αλλά και εταιρικές παρουσιάσεις θέματα όπως: διατροφή και συμπεριφορά, παχυσαρκία και αναπαραγωγική υγεία, σημασία της ενυδάτωσης, ιδανικό πλάνο διατροφής και κατανομή γευμάτων, ο ρόλος των φυτικών ινών, των προβιοτικών, των υδατανθράκων και των προβιοτικών στη ρύθμιση του βάρους, προγράμματα παρέμβασης για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, ρύθμιση βάρους, υπέρταση και διαβήτης, πρόληψη επανάκτησης του χαμένου βάρους, σαρκοπενία και παχυσαρκία, παροχή κινήτρων, ο ρόλος της άσκησης και άλλα.
Από τις περισσότερες ομιλίες έγινε σαφές ότι τόσο η διατροφή (ποιοτικά, ποσοστικά, αριθμός γευμάτων, αντικατάσταση τροφίμων) όσο και η άσκηση παίζουν το καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αν και παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν την ορμονική και γονιδιακή προδιάθεση για εμφάνιση της παχυσαρκίας, από τις περισσότερες εισηγήσεις έγινε για μια ακόμα φορά φανερό ότι η σωστή διατροφή, μέσα από τη μείωση των λιπαρών, τη σωστή χρήση των υδατανθράκων και τη χρήση γλυκαντικών υλών, η τακτική πρόσληψη μικρών γευματιδίων και η αποφυγή έτοιμων γευμάτων είναι η βάση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Παράλληλα έγινε σαφές ότι ο περιορισμένος ύπνος, η μειωμένη άσκηση, η χρήση του αυτοκινήτου για τη μετακίνηση προς και από το σχολείο και η πολύωρη χρήση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον υπολογιστή αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα της συνολικής αλλά και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας σε πολλές χώρες, όπως καi στην Ελλάδα, για την οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη μελέτη COSI από το ΤΕΙΘ Διατροφής.
Υπήρξαν επίσης εισηγήσεις σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης των παχυσάρκων ασθενών, όπου όλοι συμφωνούσαν σε ένα μοντέλο με το ασθενή στο κέντρο και μια πολυπαραγοντική προσέγγιση με ψυχολογική στήριξη, ανάπτυξη και πρόταση κινήτρων, συμπεριφοριστική θεραπεία και συνεχή τόνωση.
Σε μια ειδική παρουσίαση, έγινε εκτενής εταιρική αναφορά στα εμπορικά σχήματα απώλειας βάρους με τυποποιημένα γεύματα όπως JennyCraig, Eurodiet, weightwatchers, όπου υπήρξε παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτών των προγραμμάτων, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή σε χώρες όπως η Βρετανία ή η Γαλλία, και στα οποία πλέον πέρα από την παροχή των προϊόντων (σούπες, μπάρες, ροφήματα) υπάρχουν και προγράμματα παρέμβασης και ομαδικής στήριξης.
Όσο αφορά τη βαριατρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας υπήρξαν πολλές παρουσιάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα τους αλλά και την πιθανότητα επανάκτησης βάρους, ακόμα και μετά από συγκεκριμένες τέτοιες επεμβάσεις (π.χ. μέθοδος RouxY).