/
531 Views0
PFAS SEEFOOD
Τι είναι οι ουσίες PFAS;

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα μία ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Τα PFAS βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και είναι ευρέως διαδομένα και στο περιβάλλον. Όλες τους περιέχουν ενώσεις άνθρακα-φθορίου, οι οποίες είναι μια από τις ισχυρότερες χημικές ενώσεις στην οργανική χημεία. Αυτό σημαίνει ότι διασπώνται δύσκολα τόσο κατά τη διάρκεια της χρήσης τους όσο και όταν βρεθούν στο περιβάλλον. Επίσης, οι περισσότερες PFAS μεταφέρονται εύκολα στο περιβάλλον, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις μακριά από την πηγή απελευθέρωσής τους.

Αυτές οι ανθρωπογενείς ουσίες αποτελούν το επίκεντρο ενός αυξανόμενου όγκου ερευνών δεδομένης της πιθανής τοξικότητάς τους και των συσχετισμών τους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν μελέτες που τα συσχετίζουν με προβλήματα υγείας και έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Μόλυνση των Υδάτων

Η μόλυνση των υπογείων υδάτων, των επιφανειακών υδάτων και του εδάφους από τις PFAS είναι φαινόμενο το οποίο παρατηρείται συχνά. Ο καθαρισμός των ρυπασμένων τοποθεσιών είναι τεχνικά δύσκολος και οι ουσίες αυτές με το χρόνο συνεχίζουν  να συσσωρεύονται στο περιβάλλον, το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα. Τα μεγαλύτερα θαλάσσια είδη μπορεί να προσλαμβάνουν PFAS τρώγοντας μικρότερα είδη που έχουν μολυνθεί με τις ουσίες – όπως τα οστρακοειδή. Και ενώ μέχρι τώρα είχαμε κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών όσον αφορά τα επίπεδα υδραργύρου και άλλων βαρέων μετάλλων, δεν υπάρχει ακόμα καμία οδηγία για τα PFAS στα θαλασσινά, παρά μόνο στο πόσιμο νερό, και αυτό στην Αμερική.

Τα επίπεδα των τοξικών PFAS είναι πολύ υψηλά στα θαλασσινά

Μια νέα μελέτη του Dartmouth College στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των τοξικών PFAS είναι πολύ υψηλά στα θαλασσινά που καταναλώνουμε. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν προτείνουν να σταματήσουν να τρώνε θαλασσινά, αλλά ζητούν περισσότερη έρευνα για τις επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών στον άνθρωπο. Η έρευνα για τις επιδράσεις του PFAS στους ανθρώπους βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες έχει συσχετιστεί με μια σειρά σοβαρών καταστάσεων υγείας.

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν για πάντα χημικές ουσίες και ανάλογα με το πού ζούμε, ενώ και το πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει PFAS. Τώρα, η έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος έκθεσης σε PFAS είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα που καταναλώνουν δίαιτα με βαριά θαλασσινά.