/
1,291 Views0
plant-based meat substitutes

Καθώς τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ερευνητές στη Σιγκαπούρη διεξήγαγαν μια μελέτη που συνέκρινε τις επιπτώσεις τους στην υγεία με εκείνες των παραδοσιακών κρεάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο διαβήτη. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 89 ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, δεν βρήκε σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς από τις φυτικές δίαιτες κρέατος σε σχέση με εκείνες που περιλαμβάνουν ζωικό κρέας, αμφισβητώντας την ιδέα ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν τα ίδια πλεονεκτήματα για την υγεία με ολόκληρες φυτικές δίαιτες. Υπογραμμίζοντας τις διατροφικές διαφορές μεταξύ των φυτικών αναλόγων κρέατος και των ζωικών κρεάτων, τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη για τη βιομηχανία τροφίμων να αναπτύξει διατροφικά ενισχυμένα και περιβαλλοντικά βιώσιμα φυτικά υποκατάστατα κρέατος.

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς οι δίαιτες που περιέχουν πραγματικό κρέας συγκρίνονται με εκείνες που χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης, ειδικά όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο διαβήτη. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές τροφές έχουν βρεθεί ευεργετικές για την καρδιά και τη μεταβολική υγεία, χάρη στη μεγάλη ποικιλία συστατικών που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνες, ίνες και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, για όσους τρώνε τακτικά κρέας, η μετάβαση σε τέτοιες δίαιτες μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των βαθιά ριζωμένων πολιτιστικών, ιστορικών και κοινωνικών επιρροών στην κατανάλωση κρέατος, καθώς και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. Τα φυτικά ανάλογα κρέατος (PBMA) έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος χρησιμοποιώντας βιώσιμα συστατικά και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή παγκοσμίως.

Αυτή η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στη σύγκριση των επιπτώσεων της διατροφής που βασίζεται σε φυτικά ανάλογα κρέατος (PBMA) και παραδοσιακά κρέατα ζωικής προέλευσης (ABM) στην υγεία της καρδιάς των κατοίκων της Σιγκαπούρης που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Το κύριο ερώτημα ήταν εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος με PBMA θα βελτίωνε την υγεία της καρδιάς και θα μείωνε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Σε αυτή τη μελέτη διάρκειας 89 εβδομάδων στην οποία συμμετείχαν 89 συμμετέχοντες, οι μισοί κλήθηκαν να φάνε PBMA και οι άλλοι μισοί έτρωγαν ζωικά κρέατα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων δεικτών υγείας.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα προφίλ χοληστερόλης για καμία από τις δύο δίαιτες, αλλά και οι δύο δίαιτες συνδέθηκαν με βελτιώσεις σε ορισμένους δείκτες σακχάρου στο αίμα. Επίσης, δεν υπήρχε σαφές πλεονέκτημα της μιας δίαιτας έναντι της άλλης στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, σε μια μικρότερη ομάδα που παρακολουθούσε στενά το σάκχαρο στο αίμα τους, όσοι έτρωγαν ζωικό κρέας διαχειρίστηκαν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Οι βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκαν επίσης στην ομάδα ζωικού κρέατος, αλλά όχι στην ομάδα PBMA. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη που συχνά συνδέονται με τις φυτικές δίαιτες μπορεί να μην ισχύουν άμεσα για τα PBMA, καθώς διαφέρουν διατροφικά από τα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα και τον αντίκτυπό τους στην υγεία της καρδιάς.

Άρα αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει μία πιο φυτική διατροφή για να διαφυλάξει την υγεία του ή σε περίοδο νηστείας είναι σημαντικό να προσέχει πολύ ως καταναλωτής όταν αγοράζει τέτοια προϊόντα υποκατάστασης του κρέατος, δεδομένου ότι υπάρχουν και αρκετά καλής ποιότητας και τα οποία είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά και λίγα πρόσθετα.