/
1,534 Views0
Ένα ποτηράκι κρασί κάνει καλό στη μνήμη – αλλά όχι σε όλους…

Ένα ποτηράκι κρασί τηνημέρα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις ικανότητες μαθήσεως μετά την μέση ηλικία, αλλά όχι σε όλους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το κλειδί είναι αν κάποιος φέρει ή όχι μία συγκεκριμένη γονιδιακή μεταλλαγή, η οποία σε προγενέστερες μελέτες έχει συσχετισθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και πιστεύεται ότι υπάρχει σε σχεδόν δύο στους δέκα ανθρώπους.

Αν είναι φορέας, το αλκοόλ μπορεί να τον βλάψει, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Alcohol and Alcoholism».

«Η μικρή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής σχετίζεται με μεγαλύτερη εκφύλιση της μάθησης και της μνήμης στους φορείς της μεταλλαγής e4 του γονιδίου APOE, ενώ αντιθέτως στους μη φορείς σχετίζεται με βελτίωση της μάθησης και της μνήμης», γράφουν ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κεντάκι και του Μέριλαντ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 619 συνταξιούχοι, ηλικίας 69 έως 92 ετών, ο τρόπος ζωής των οποίων παρακολουθείται εδώ και δεκαετίες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την κατανάλωση αλκοόλ και την νοητική τους κατάσταση από την ηλικία των 50 ετών έως τώρα, διαπιστώνοντας ότι οι επιδράσεις του αλκοόλ καθορίζονταν σε σημαντικό βαθμό από το αν έφεραν την μεταλλαγή e4 του γονιδίου APOE, το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό.

Μεταξύ του 22% των εθελοντών που ήταν φορείς, όσοι δεν έπιναν καθόλου είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αντιθέτως, μεταξύ του 78% που δεν ήταν φορείς, όσοι έπιναν με μέτρο είχαν πολύ καλύτερες ικανότητες μάθησης και μνήμης απ’ ό,τι όσοι απέφευγαν εντελώς το αλκοόλ.

Η προστατευτική δράση του αλκοόλ στις εγκεφαλικές λειτουργίες ήταν εντονότερη σε όσους έπιναν 1 ή το πολύ 2 οινοπνευματώδη ποτά (μερίδες εστιατορίου) την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεταλλαγή e4 του γονιδίου APOE αποτελεί έναν ευρέως αποδεκτό γενετικό παράγοντα κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ σχετίζεται και με χαμηλότερη νόηση στους ηλικιωμένους δίχως άνοια.

Πηγή : Web Only-TA NEA