/
1 View0

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ εκτιμάται ότι ίσως προστατεύει από σοβαρή νόσηση Covid-19. Πού και πώς θα τη βρείτε.

Έρευνες αναφέρουν ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, μάς θωρακίζουν μεταξύ άλλων έναντι σοβαρής νόσησης COVID-19. Προσοχή, όχι ότι αποφεύγουμε σίγουρα τη νόσηση, αλλά έχουμε ένα καλό όπλο απέναντί της…

Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% των νοσηλευόμενων με νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκομείο παρουσίασε ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως φάνηκε σε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στην Ισπανία, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Τι γίνεται όμως με τα συνεχή lockdowns και τη μη έκθεσή μας στο ηλιακό φως;

Όπως μάς εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ «Λαϊκό», Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος,«κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε κάθε μέρα 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D, την οποία παίρνουμε κατά κανόνα από τον ήλιο (σε ποσοστό μέχρι και 90%), καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα για να συντεθεί στη συνέχεια η βιταμίνη D.

» Αυτό προϋποθέτει ωστόσο να καθόμαστε συχνά, αν είναι δυνατόν καθημερινά για 15- 20 περίπου λεπτά (ανάλογα με το χρώμα τους δέρματός μας, αν είμαστε ανοιχτόχρωμοι η βιταμίνη D παράγεται πιο γρήγορα) στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο το πρόσωπο και τα χέρια μας (χωρίς αντηλιακό)». Διότι αν είναι το δέρμα μας εντελώς καλυμμένο, δεν το «βλέπει» ο ήλιος.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού επειδή βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενός στοιχείου σημαντικού για την καλή κατάσταση του σκελετού και των δοντιών μας, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των μυών, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλά ενώ η βιταμίνη D συντίθεται από τον οργανισμό μας με τη βοήθεια του ήλιου, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί μεσογειακοί λαοί έχουμε έλλειψη… Και αυτό, πριν από την πανδημία οπότε δεν τίθετο ζήτημα εγκλεισμού και κάλυψης του προσώπου. Τώρα είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας, κάποια τρόφιμα παρέχουν μικρές ποσότητες της βιταμίνης D. Τέτοια είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός κ.ά.) και κάποια θαλασσινά (π.χ. στρείδια).

«Άρα είναι προφανές ότι η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος και ότι η διατροφή λειτουργεί επικουρικά», αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Μάς εξηγεί εξάλλου ο ειδικός: «Η βιταμίνη αυτή έχει δύο μορφές: Την χοληκαλσιφερόλη (ή βιταμίνη D3) και την εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2). Και οι δύο μπορεί να προστεθούν στα τρόφιμα και να αποτελέσουν την βάση διατροφικών συμπληρωμάτων, αλλά η D3 είναι η μόνη που παράγεται από το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Η έλλειψή της συμβάλλει στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης, ενώ νέες μελέτες δείχνουν πως σχετίζεται και με πολλά χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, αλλά και με τις λοιμώξεις»…

Κι εδώ ξεκινά η επικαιρότητα, καθώς η λοίμωξη που καταδυναστεύει την Ανθρωπότητα εδώ και ένα χρόνο, η COVID-19, δεν θα μπορούσε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σε ό,τι αφορά την δράση της βιταμίνης D.

«Κύριοι παράγοντες που συντελούν στην έλλειψή της είναι η αδιάκοπη προστασία από τον ήλιο (π.χ. με αντηλιακά, στέγαστρα, φιμέ τζάμια κ.λπ.), η μη έκθεση σε αυτόν (π.χ. επειδή κάποιος μένει συνέχεια σε κλειστούς χώρους όπως τώρα), η ελλιπής κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D», σημειώνει ο κλινικός διαιτολόγος με σαφή αναφορά στην καραντίνα.

Και προσθέτει: «Πρέπει ακόμα και τώρα, όταν το μπαλκόνι μας λούζεται από ηλιακό φως κάποια στιγμή το πρωί ή το μεσημέρι, να σηκώνουμε τα μανίκια, και να καθόμαστε 20 λεπτά να λιαστούμε. Κι αν αυτό δεν το επιτρέπει ο καιρό καθημερινά, να το κάνουμε οπωσδήποτε τις ημέρες που η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια το επιτρέπουν».

Αλλιώς, υπάρχει πάντα η δυνατότητα της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής διότι μόνο με την διατροφή δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε την συγκεκριμένη βιταμίνη, κι αυτό μάς αφήνει πολλαπλά εκτεθειμένους εν μέσω πανδημίας…

www.ieidiseis.gr

Οκτώ τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D | Vita.gr